MEČKA RASKOMADALA KONJA: Meštani golijskih sela u strahu od krvoločne zveri

V. I.

09. 11. 2020. u 22:46

U IVANjIČKOM selu Močioci, zaselak Preseka, u domaćinstvu Mirka Sićovića, medved je raskomadao konja, i to na samo nekoliko metara od porodične kuće.

МЕЧКА РАСКОМАДАЛА КОЊА: Мештани голијских села у страху од крволочне звери

Dragomirka Sićović sa kobilom / Foto V. Ilić

Konj Cvetko je samo poslednja žrtva podivljale zveri na padinama Mučnja, a pre njega su, uglavnom, stradale ovce, pa ovdašnji meštani strahuju i za svoje živote. Sa prvim sumrakom, kako vele, povlače se u svoje domove i ne izlaze iz kuća.

Stravičan prizor raskomadanog konja zatekla je Dragomirka Sićović (na slici), koja, kako priča, ne pamti da je mečka ikada ranije rastrgla konja.

- Svi smo u strahu. Plašimo se, jer se ovaj napad dogodio baš blizu kuće, konj je bio na ispaši. Mečku viđaju ljudi svakog časa, šeta slobodno i sve je bliža kućama, posebno u Jasenovu. Neko priča da su je videli sa mladunčetom, drugi, opet, da je mečka sama... Ko će ga znati... Kada mi muž nije kod kuće, već u tri po podne ja se povučem u kuću i nema izlaska - ispričala nam je Dragomirka. - Konj je bukvalno bio raskomadan. To je posebno teško palo mojoj unuci iz Beograda, koja me uvek zove i pita za malog konjića. Kada sam joj rekla da ga je medved pojeo, pitala me je: "Bako, kako je moguće da je dobri meda pojeo našeg konja?". Dete ima plišane igračke medveda i njoj je prosto nejasno kako ta životinja može da bude tako krvoločna...

Nesrećna životinja - konj Cvetko, imao je oko 350 kilograma, bio je mlad i u punoj snazi, a ukućanima pravi ljubimac. U domaćinstvu Sićovića ostala je kobila, Cvetkova majka, koju sada zatvaraju već u rano popodne.

Sićovići su slučaj prijavili korisniku lovišta, ovdašnjem lovačkom udruženju, a naknadu štete, posle komisijske procene, moći će da očekuju od nadležnog ministarstva.

Iskusni lovci pričaju da je populacija medveda na Goliji sve veća. Ova životinja, da podsetimo, zaštićena je vrsta u našoj državi, i nije dozvoljeno loviti je.

- Ne znamo samo kako da se odbranimo. Tačno je da još nije zabeležen napad na čoveka, ali nije ovoj zveri verovati... mota se oko naših kuća, noću po šumama samo lomi... Lovačka udruženja moraju da pronađu rešenja da nas zaštite, a ne da čekamo da se, ne daj bože, dogodi najgore - kazali su nam meštani golijskih sela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna