JOŠ JEDAN GRAD UVEO VANREDNU SITUACIJU: U poslednjih 10 dana polovina testiranih zaražena

Игор Митић
Igor Mitić

12. 11. 2020. u 14:14

PREDSEDNIK opštine Vlasotince Bratislav Petrović uveo je danas vanrednu situaciju na teritoriji ove opštine na 14 dana.

ЈОШ ЈЕДАН ГРАД УВЕО ВАНРЕДНУ СИТУАЦИЈУ: У последњих 10 дана половина тестираних заражена

Foto: OU Vlasotince

On je to učinio na predlog leskovačkog Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) i opštinskog Štaba za vanredne situacije, jer je od 2. novembra više od polovine uzoraka osoba testiranih na virus korona imalo pozitivan nalaz.

U tom periodu je uzorkovan 91 pacijent, a kod 47 je potvrđeno prisustvo virusa korona. ZZJZ je ovakvu situaciju u Vlasotincu ocenio kao nepovoljnu sa tendencijom daljeg pogoršanja.

Odlukom o uvođenju vanredne situacije pooštravaju se protivepidemijske mere. One podrazumevaju zabranu rada svih ugostiteljskih objekata u periodu od 21 do šest sati narednog dana. Zabranjeno je organizovanje svih proslava, slavlja i sportskih događaja. Naloženo je sprovođenje mera zaštite i u verskim objektima i prilikom vršenja verskih obreda, dok je Štab za vanredne situacije preporučio da se slave obeležavaju u krugu uže porodice.

ZABRANA OKUPLjANjA

Građani se podsećaju da je zabranjeno okupljanje, u zatvorenom i otvorenom prostoru, više od pet osoba, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite odnosno da je dozvoljen boravak jednog lica na četiri metra kvadratna korisne površine, a najviše 30 osoba, uz poštovanje propisanih mera lične zaštite.

Načelniku Opštinske uprave naloženo je da pojača rad inspekcijskih službi i da o izvršenim kontrolama svakodnevno informiše nadležne. JKP „Vodovod“ će pojačati dezinfekciju javnih površina, a posebno u okolini Doma zdravlja, škola, predškolskih objekata, pored banaka i pošte, kao i oko zelene, mlečne i stočne pijace.

- Apelujem na građane da poštuju propisane mere i da zajedno prevaziđemo situaciju koja preti da postane još ozbiljnija – kazao je Bratislav Petrović, predsednik opštine i komandant Štaba za vanredne situacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna