MASKE I PRE VIRUSA: Veliko aero-zagađenje u Kosjeriću

T. P.

17. 11. 2020. u 13:59

ZATO što se tokom svake grejne sezone, već godinama unazad, varoš pod Crnokosom nalazi među pet gradova u Srbiji sa navećim aero-zagađenjem, i pre pojave aktuelnog virusa su se na ulicama Kosjerića mogli videti ljudi umotani u šalove i sa zaštitnom maskom na licu.

МАСКЕ И ПРЕ ВИРУСА: Велико аеро-загађење у Косјерићу

Foto B. Ostojić

Na meti je, kao po pravilu, uvek bila ovdašnja cementara "Titan", ali se nedavno predsednik Opštine Žarko Đokić oglasio tvrdnjom da ona nije jedini zagađivač, te potvrdio da vazduh tokom zime truju i JP "Gradska toplana", i individualne kotlarnice, odnosno ložišta iz kojih naveliko kulja dim.

Žarko Đokić, Foto T. Paunović

- Toplana u Kosjeriću radi na mazut i greje stambene zgrade, te opštinske i državne ustanove. Z

agađenje vazduha, međutim, povećavaju privatna ložišta, industrijski pogoni i saobraćaj, pa je jedno od rešenja da "Gradska toplana" što pre počne da koristi drvnu sečku kao energent, ili da svoje kotlove priključi na magistralni gasovod koji je doveden do oboda grada.

Dosada nije bilo dovoljno sredstava, ali ni političke volje da se to uradi, a sada realizaciju bilo kojeg od pomenutih planova otežava aktuelna epidemiološka situacija. Ipak, očekujemo pomoć Vladine Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima - zaključuje Đokić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

LESKOVČANIN IZ NOVOG SADA VRAĆA DUG KIKINDI: Radiolog iz Instituta za zaštitu dece i omladine najavio besplatne preglede