KORONA OSVAJA JUG SRBIJE U Jablaničkom okrugu još 67 osoba zaraženih virusom

I. M.

19. 11. 2020. u 11:25

OD 164 rezultata, koji su u poslednja 24 časa stigla u leskovački Zavod za javno zdravlje (ZZJZ), 67 ima pozitivan nalaz na virus korona, a ova ustanova, iz referentnih laboratorija, čeka na još čak 190 analiza uzoraka uzetih na području Jablaničkog okruga.

КОРОНА ОСВАЈА ЈУГ СРБИЈЕ У Јабланичком округу још 67 особа заражених вирусом

Foto: I.M.

Od pristiglih rezultata u Leskovcu je uzorkovana 91 osoba, a 40 je pozitivno na opaki virus. U Vlasotincu pozitivan nalaz ima 11, u Medveđi osam, sedam u Lebanu, a jedna osoba u opštini Bojnik.

Među novoobolelima su četiri učenika, jedan student i jedno dete. Zaražene su i 33 zaposlene i 12 nezaposlenih osoba kao i 16 penzionera.

U leskovačkoj Opštoj bolnici trenutno je hospitalizovan 71 pacijent, što je za osam više u odnosu na juče, a samo pre desetak  dana na lečenju je bilo samo 15 osoba.

Bolnica je spremna za prijem novih bolesnika. Sva odeljenja i službe koje su ranije bile u kovid sistemu ponovo su u funkciji lečenja pacijenata od ovog virusa. Ona su van glavne bolničke zgrade koja nastavlja da radi kao ne-kovid bolnica.   

- Služba za infektivne bolesti i Grudno odeljenje su nam već puni. Sada su, kao i prethodnom piku epidemije, u kovid sistemu i Služba neuropsijatrije, odeljenja za bolesti zavisnosti i fizikalnu medicinu kao i Dečija psihijatrija. Na Onkologiji formiramo intezivnu negu sa respiratorima, dok ćemo u niški Klinički centar slati samo one pacijenti koji imaju najtežu kliničku sliku kako bi rasteretili tamošnje kapacitete – objašnjava dr Nebojša Dimitrijević, direktor Opšte bolnice u Leskovcu.

U kovid ambulanti leskovačkog Doma zdravlja juče su lekari pregledali čak 185 pacijenta, a od tog broja 91 je na došao na prvi pregled.

- Broj pacijenta u našoj kovid ambulanti približava se cifri koju smo imali u prošlom piku epidemije. Samo juče smo uradili 64 rendgenografija, a 12 pacijenata je upućeno na dalju opservaciju. Za PSR test je uzorkovano 28 osoba, dok je urađeno i 46 brzih, seroloških, testova – ističe dr Slaviša Božić, direktro Doma zdravlja u Leskovcu.

Lekari i epidemiolozi apeluju na građane da shvate ozbiljnost situacije i da se strogo pridržavaju protivepidemiloških mera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKVA KLOPKA: Ovako je policija nadmudrila huligane i pohapsila aktere velike tuče navijača pred večiti derbi (FOTO/VIDEO)