OBELEŽEN DAN OSLOBOĐENJA KIKINDE U PRVOM SVETSKOM RATU: Polaganje venaca na spomen ploču brigadiru Dragutinu Ristiću

R. Šegrt

20. 11. 2020. u 15:10

POLAGANjEM venaca na spomen ploču brigadiru Dragutinu Ristiću u Gradskoj kući i na spomen kosturnicu na Železničkom groblju, obeležen je 20. novembar, Dan oslobođenja Kikinde u Prvom svetskom ratu.

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА КИКИНДЕ У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ: Полагање венаца на спомен плочу бригадиру Драгутину Ристићу

Foto: Grad Kikinda

Vence na spomen obeležja, odvojeno zbog epidemije koronavirusa, položile su delegacije Grada, Severnobanatskog upravnog okruga, pripadnici Vojske Srbije i članovi udruženja Saveza potomaka ratnika od 1912. do 1920. godine.

- Ovo je jedan od najznačajnijih datuma u istoriji grada i u važećem Statutu grada označen je kao jedan od gradskih praznika – podsetio je predsednik Skupštine grada Mladen Bogdan. 

Srpska vojska ušla je u Kikindu dva dana ranije, 18. novembra, kao prethodnica, a brigadir Dragutin Ristić bio je na čelu Drugog pešadijskog puka „Knjaz Mihailo“ koji je u istoriji poznat kao Gvozdeni puk.

- Spomenik na Železničkom groblju podignut je u slavu srpskih oslobodilaca u Prvom svetskom ratu, otkriven je 1935. godine, a kuriozitet je da je novac za njegovo podizanje prikupila četnička organizacija u međuratnom period. Pored sveštenstva Kikinde događaju je prisustvovao i tadašnji predsednik četničke organizacije Kosta Pećanac –  otkrio je neke detalje istoričar Srđan Sivčev, odbornik u Skupštini grada.

Spomen ploča Dragutinu Ristiću, u holu Gradske kuće, postavljena je pre dve godine. Upravo on, pukovnik srpske vojske, sa balkona ove zgrade, pre 102 godine, objavio je da je u Veliku Kikindu stigla sloboda.

- Ta ploča i spomen kosturnicu ratnicima na Železničkom groblju jedini su spomenici u gradu koji nas vraćaju u prošlost i slavnu tekovinu Velikog rata – podseća profesor istorije Lazar Demić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)