TURISTIČKA ATRAKCIJA U CENTRU VRŠCA: Karikature najpoznatijih Vrščana zovu turiste na slikanje

J. J. BALjAK

21. 11. 2020. u 14:02

U odnosu na broj stanovnika, Vršac je „dao“ najviše znamenitih ličnosti, od kojih su čak dvojica uvrštena među 100 najznamenitijih Srba.

ТУРИСТИЧКА АТРАКЦИЈА У ЦЕНТРУ ВРШЦА: Карикатуре најпознатијих Вршчана зову туристе на сликање

Foto: J.J.B.

Reč je o ocu srpske drame i vrsnom komediografu Jovanu Steriji Popoviću i pesniku Vasku Popi, koji je, istina, rođen u obližnjem selu Grebenac, ali je sebe smatrao Vrščaninom, jer je tu dugo živeo i stvarao.

Vrščani se ponose i drugim svojim velikanima, kao što su slikar Paja Jovanović, prvi jugoslovenski šahovski velemajstor Bora Kostić, slavni ruski vojskovođa Đorđe Emanuel Arsenijević, publicista Jaša Tomić, arhitekta Dragiša Brašovan...

Foto: J.J.B.

Iako su većini od njih podignuti spomenici širom grada, poznati vršački novinar Ivan Babić im se odužio na svoj, jedinstven način.

O svom trošku je u Ruskom parku postavio limenu tablu za fotografisanje, na kojoj su prikazane karikature Sterije, Paje, Vaska i Bore Kostića, koje je nacrtao Vrščanin Milorad Rankov. Svoje mesto u ovom odabranom društvu našla je i naša živa legenda, glumica Rada Đuričin, takođe rođena Vrščanka.

-Motiv mi je bio da naše velikane približim mlađoj populaciji, ali i da na jednom mestu okupim družinu najpoznatijih Vrščana, kako bi se i sve brojniji turisti upoznali sa blagom koje imamo. Još mnogo njih je zaslužilo da se nađe na ovoj tabli, ali me je limar limitirao samo na petoro – šaljivo kaže Babić.

Foto: J.J.B.

Ovaj vršački sokak, kako ga je nazvao, za kratko vreme je postao omiljena turistička atrakcija u centru grada, jer svi turisti žele da se bar na ovaj način nađu u društvu vršačkih i srpskih velikana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere