KRAMPOM NA RIMSKU VILU: Oskrnavljeno arheološko nalazište kod Lajkovca

B. P.

24. 11. 2020. u 07:55

NA arheološkom nalazištu iz rimskog doba "Anine" u Ćelijama kod Lajkovca, oštećen je prag kupatila iz četvrtog veka nove ere. Zasad nepoznati počionici iskopali su i rupu u prostoriji nekadašnje rimske vile, u kojoj se nalazila peć.

КРАМПОМ НА РИМСКУ ВИЛУ: Оскрнављено археолошко налазиште код Лајковца

Nalazište u Ćelijama kod Lajkovca

Kako kaže Milutin Ranković, direktor TO Lajkovac, neko je po svemu sudeći tražio zlato, stari novac, ili druge vredne predmete iz rimskog doba, na lokalitetu vile koja je po procenama arheologa, s obzirom na njenu veličinu i raskoš, pripadala nekom bogatašu, veleposedniku.

- Jasno je da je reč o laicima, jer su polomili prag rimskog kupatila i oštetili lokaciju na kojoj se nalazila peć - rekao je rukovodilac istraživačko-restauratorskog projekta "Anine" Radovoje Arsić, arheolog Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Valjevu. - Posedujemo savremenu opremu i svi značajni artefakti sa tog lokaliteta su na sigurnom. Nema razloga da bilo ko uništava ono što tek treba da bude restaurirano i konzervirano.

Uređaji kojima su, kako kaže, opremljeni oni koji su oštetili lokalitet možda signaliziraju da u zemljištu postoje ostaci nekog bezvrednog metala. Prouzrokovali su veliku štetu, a oni koji nasumice kopaju nikakvu korist neće imati.

U "Aninama", arheolozi su pronašli ostatke raskošne vile i brojne objekte gazdinstva koje se prostire na više od 40 hektara i kolekciju novca koja se ubraja u najveće iz te epohe na području Srbije. Reč je o izuzetno velikom poljoprivrednom dobru iz četvrtog veka, kompleksu sa stambenim i ekonomskim delom, kao i grobljem. Po procenama stručnjaka, vila se prostire na više od 4.000 kvadratnih metara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba