KORONOM ZARAŽEN 61 ZAPOSLENI: Leskovačka bolnica i Dom zdravlja pre dva dana počeli testiranje svog osoblja

I.M.

27. 11. 2020. u 13:39

PRE dva dana u leskovačkoj Opštoj bolnici i Domu zdravlja počelo je sistematsko testiranje zaposlenih i prvi rezultati pokazuju da je virusom korona zaražen 61 radnik ovih ustanova. U Opštoj bolnici prisustvo virusa korona je potvrđeno kod 48, a u Domu zdravlja kod 13 radnika.

КОРОНОМ ЗАРАЖЕН 61 ЗАПОСЛЕНИ: Лесковачка болница и Дом здравља пре два дана почели тестирање свог особља

Foto: I.M.

- Testiraćemo sve zaposlene u glavnoj bolničkoj zgradi koja je „zelena zona“. Procentualno gledano broj zaraženih nije veliki u odnosu na ukupan broj zaposlenih, ali ih ima na gotovo svim odeljenjima i u svim službama. Pored ukupno dvadesetak načelnika odeljenja, lekara i sestara, imamo zaražene i među vozačima, spremačicama, servirkama i majstorima. Cilj nam je da u narednih nekoliko dana svi budu testirani i da sprečimo dalje širenje zaraze – ističe dr Nebojša Dimitrijević, direktor Opšte bolnice u Leskovcu.

On naglašava da se većina pozitivnih oseća dobro, da ima blage simptome bolesti i da su poslati u kućnu izolaciju, a da je dvoje lekara na bolničkom lečenju.

DOM ZDRAVLjA

Do sada pristigli rezultati pokazuju da je virusom korona u leskovačkom Domu zdravlja, koji ima 670 zdravstvenih radnika, zaraženo sedam lekara, četiri medicinske sestre i jedna spremačica odnosno vozač. U kovid ambulantama nema zaraženog osoblja. Testiranje će biti nastavljeno i narednih dana.

- Situacija je komplikovana, ali je važno da otkrijemo sve pozitivne slučajeve. Tako ne štitimo samo preostale zaposlene u bolnici već preventivno delujemo na širenje virusa među članovima njihovih porodica i među pacijentima koji su na lečenju – objašnjava dr Dimitrijević.

On naglašava da je među 250 ljudi koji rade u kovid bolnici stanje pod kontrolom i da se to osoblje, po redovnim procedurama, testira.

- Teško je da se radi, a da se osoblje zaštiti. Mali pad koncetracije i eto zaraze. Molim sve građane da vode računa o sebi i dragim im ljudima. Da nose zaštitne maske i da svoje kontakte svedu na minimum. Tako će nam pomoći da prevaziđemo ovu veoma tešku epidemiološku situaciju – zaključuje direktor leskovačke Opšte bolnice koja zapošljava oko 1.400 radnika.

U kovid bolnici u Leskovcu, u poslednja 24 časa, primljen je 31 novi pacijent, a otpušteno je 14 ljudi. Ukupan broj hospitalizovanih popeo se na 121 od kojih je 85 na terapiji kiseonikom, a pet na respiratoru. Korona je laboratorijski potvrđena kod 66 osoba, 10 čeka test, a 45 rezultat testiranja. Danas premunulih nije bilo, ali je ova bolnica juče ostala bez troje pacijenata.

Najveći broj hospitalizovanih je iz Leskovca – 92, iz Vlasotinca ih je 13, Lebana devet, Bojnika četiri, Medveđe dva, a iz Vranja jedan pacijent.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili