CEO REGION DA POZAVIDI: Izgradnja obaloutvrde i šetališta na levoj obali Ibra u Kraljevu

G.Ćirović

27. 11. 2020. u 16:43

ЦЕО РЕГИОН ДА ПОЗАВИДИ: Изградња обалоутврде и шеталишта на левој обали Ибра у Краљеву

Foto: G.Šljivić

UKOLIKO se ne desi nešto nepredviđeno, Kraljevo će na levoj obali Ibra najkasnije do kraja 2022. godine dobiti jedno od najlepših i najdužih šetališta uz reku, ne samo u Srbiji već i u čitavom regionu, dugačko oko 3,2 kilometra.

- Ovaj projekat započet je 2010. godine i u prvoj fazi, do 2015., urađena je deonica u dužini od 1.200 metara, od Kajak kluba u centru grada do takozvanog „Starog Jasena“. Od 2016. godine radila se druga deonica, a ako sve bude teklo prema predviđenoj dinamici očekujemo da će za dve godine na levoj obali Ibra biti završeno kompletno šetalište do Šumarske škole u Čibukovcu. Biće to kej za ponos i uživanje – kaže Aleksandar Nestorović, direktor Javnog preduzeća za uređenje građevinskog zemljišta u Kraljevu.

Foto: G.Šljivić

Koristeći dobre vremenske uslove za ovo doba godine, trenutno su u toku radovi na deonici od ukupno 730 metara. Radnici kraljevačkog preduzeća „Zapadna Morava“ postavljaju takozvani kameni nabačaj za izgradnju bedema, nakon čega sledi izgradnja behaton staze, odnosno šetališta, a potom uređenje i osvetljenje.

- Ovi radovi imaju višestruki značaj i za regulisanje vodotoka Ibra kroz gradsku zonu – dodaje Nestorović. – Uređenjem korita reke i izgradnjom obaloutvrde sprečava se veće i nekontrolisano izlivanje, a zaustavlja se i pojava klizišta koja su prethodnih godina zadavala dosta glavobolje vlasnicima kuća duž Karađorđeve ulice poviše leve obale.

DESNA OBALA

U maju ove godine već je završena pešačka staza uz desnu obalu, od starog mosta do ušća Ribnice u Ibar. Ova staza, ukupne dužine 1.220 metara, vodi do nove hale sportova i „ritejl“ tržnog centra, a u svom završnom delu praktično se račva, pa jedan deo ide ka mostu preko Ribnice, a drugi deo nastavlja bedemom ka trotoaru kod obližnje benzinske pumpe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Zoran

27.11.2020. 17:45

А шта ћемо са левом обалом низводно од Кајак клуба,поред пијаце?Тамо да остане сметлиште?Слободно Краљево спустите на ушће Ибра у Мораву или да изаберемо градоначелника са те стране.Зар није тренд силаска града на реке?Зашто се онда занемарује ,,Рудо поље,,које није урбанизовано и у коме се гради како ко стигне.Нису формирани правци улица,инфраструктура када су људи са Космета дошли већ је неко дозволио изградњу солитера на обали Ибра од десетак спратова и затворио вентилацију града.Направљен је урбанистички хаос у најлепше формираном граду,где је максимална дозвољена спратност била приземље +спрат+поткровље а од празног поља где је само требало повући грађевинске линије улица како би се секле под правим углом(одлика Краљева)...

Steve

27.11.2020. 18:51

Kada ozidas reku ubijes zivot u njoj i dobijes otvorenu kanalizaciju. Zar nebi bilo lepse setati pored zive reke okruzene biljnim i zivotinjskim svetom i naravno vazduhom bogatim kiseonikom. Zaboravio sam to onda treba odrzavati i ne bacati otpad u reku a to je previse za ocekivati od NEKULTURNOG naroda koji samo umislja da je civilizovan.

Suzana

27.11.2020. 21:10

A kad će da srede "Status", da sklone onaj balon za tenis, da oočiste, da urede dečije igralište i da srede mobilijare. Ima tu još ponešto ali za početak valjalo bi ovo da srede.