PRETI NOVI “PRLJAVI UDAR”: Ekolozi iz Vrbasa traže da inostrana kompanija nastavi da upravlja prečistačem otpadnih voda

Z. Rajić

01. 12. 2020. u 16:58

STRANA kompanija formalno je prestala da upravlja Centralnim postrojenjem za preradu otpadnih voda (CPPOV) u Vrbasu, što bi moglo da uzrokuje ponovni "prljavi udar" na Veliki bački kanal, čije bi zagađenje opet zagorčalo život žiteljima opština Vrbas, Kula i Srbobran.

ПРЕТИ НОВИ “ПРЉАВИ УДАР”: Еколози из Врбаса траже да инострана компанија настави да управља пречистачем отпадних вода

Foto D. Batalović

Ovo dramatično upozorenje izneto je u dopisu koji je Ekološki pokret Vrbasa (EPV) uputio novoj ministarki zaštite životne sredine Ireni Vujović, zahtevajući da Vlada Srbije produži podršku za rad CPPOV, jedne od najvećih investicija EU u Srbiji.

Iz Opštinske uprave u Vrbasu poručuju da je ugovor sa firmom "Veolija Srbija", trajao do utroška novca koji je za funkcionisanje CPPOV izdvojila republička vlada, i da ne veruju da će biti dopušteno da stane postrojenje u čiju je izgradnju EU uložila 23 miliona evra.

- Stručna ekipa "Veolije" uspela je da podigne nivo poslovanja značajnim uštedama, neophodnim za održivi rad postrojenja i pripremu za formiranje pristupačne cene prečišćavanja otpadnih voda. Lokalna samouprava nije u stanju da preuzme rukovođenje prečistačem, jer nema dovoljno stručnih i obučenih ljudi. Zato je jedino rešenje da se produži ugovor "Veoliji" - naveo je u obraćanju ministarki predsednik EPV Ratko Đurđevac.

NADZIRU PROIZVODNjU GASA

DIREKTOR JP "Prečistač Vrbas - Kula" Ranko Mitrović napominje da su stručnjaci "Veolije" uprkos isteku ugovora ostali u CPPOV, gde nadziru i delikatnu proizvodnju biogasa iz mulja koji se izdvaja iz otpadnih voda.

- "Veolija" je povećala proizvodnju biogasa, kao i električne energije koja se dobija iz njega. Biogas se koristi za grejanje prostorija i tehnološko zagrevanje mulja, a struja za rad postrojenja - kaže Mitrović.

CPPOV još nije rentabilno preduzeće, jer radi sa svega 27 odsto kapaciteta, budući da zasad prihvata samo sanitarne vode iz Vrbasa, Kule i Crvenke, a projektovano je da prečišćava i otpadne vode iz industrijskih pogona, kao i domaćinstava u pet vrbaskih sela.

Zbog toga su opštine, osnivači JP "Prečistač Vrbas - Kula", poverile uhodavanje i održavanje CPPOV "Veoliji", iskusnoj u toj vrsti posla.

- Ugovorom je bilo predviđeno da "Veolija" vodi CPPOV dok se ne potroši 50 miliona dinara, koliko je za njegov rad ove godine izdvojila Vlada Srbije. Očekuje se nova javna nabavka, na kojoj će "Veolija" ponovo moći da konkuriše - rekao je zamenik predsednika opštine Vrbas Milan Glušac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024