NEMILICE UBIJAJU PRIRODU: Ekolozi po žalbi vikendaša otkrili lanac zagađenja od Bačke Topole do Bečeja

Z. Rajić

15. 12. 2020. u 12:45

VIKENDAŠI i pecaroši na Staroj Tisi, parku prirode kod Bisernog ostrva, u blizini Novog Bečeja i Bačkog Gradišta, požalili su se na ispuštanje nečiste vode u reku iz obližnjeg ribnjaka, a ekolozi iz Vrbasa, koji su obavili uviđaj, otkrili su čitav lanac zagađenja vodotoka od Bačke Topole do Bečeja.

НЕМИЛИЦЕ  УБИЈАЈУ  ПРИРОДУ: Еколози по жалби викендаша открили ланац загађења од Бачке Тополе до Бечеја

Foto Z. C.

Izletnici i ribočuvari tvrde da, pored najavljenog, postoje i nenajavljena ispuštanja vode iz "komšijskog" ribnjaka, koja je, po njihovim rečima, zasićena organskim otpadom konzumne ribe. Ribnjak, koji u sastavu PIK "Bečej" obuhvata oko 150 hektara, snabdeva se vodom iz kanala DTD, a ispušta je u Staru Tisu ili "mrtvu" Tisu sa bačke strane. To je staro korito reke, a novo, zvano "živa" Tisa, iskopano je sa banatske strane.

Upravnik ribnjaka Majo Milošević je demantovao tvrdnje vikendaša sa Stare Tise, navodeći da se svako izlivanje vode u reku prethodno najavljuje "Vodama Vojvodine", Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode i JKP "Komunalac" u Bečeju.

BISER Park prirode Stara Tisa, Foto V. S.

- Uverili smo se da je ovaj ribnjak već mesec dana izložen zagađenim vodama iz Velikog bačkog kanala (VBK), odnosno reke Krivaje. Glavni uzrok problema je u Bačkoj Topoli, gde nekoliko industrijskih pogona nemilice odlaže svoj otpad u Krivaju - rekao je predsednik Ekološkog pokreta Vrbasa (EPV) Ratko Đurđevac.

PREPUMPAVANjE U "ŽIVU" TISU

RIBOLOVCI i vikendaši na Staroj Tisi uporni su u dokazivanju da se reka u ovom meandru zagađuje vodom iz ribnjaka. Oni vide rešenje u oživljavanju zapuštenog i zaraslog odvodnog kanala koji bi spojio ribnjak sa Starom Tisom u blizini crpne stanice, čime bi se omogućilo prepumpavanje iskorišćene vode iz ribnjaka u "živu" Tisu.

Kako je predočio Dejan Dimitrijević, referent za zaštitu životne sredine u PIK "Bečej", svakodnevna merenja rastvorenog kiseonika u VBK pokazuju poraznu, petu klasu kanalske vode, zbog čega se riblji fond, uz izuzetan napor stručnjaka i radnika ribnjaka, kao i stalno uključenih aeratora, održava bez kontakta sa zagađenim vodotokom.

PROBLEM Krivaja mutna od prljavštine, Foto D. K.

Krivaja, autohtona bačka reka, koja protiče kroz opštine Bačka Topola, Mali Iđoš i Srbobran, uliva se u VBK kod Turije, u srbobranskoj opštini, a kanal u Tisu kod Bečeja.

- Prljava voda iz Krivaje ovih dana je uzrokovala pomor ribe u VBK kod Turije. Predsednik Opštine Srbobran Radivoj Debeljački je prihvatio sugestiju predstavnika asocijacije ZORT ("Zaštitimo ostatke rečnih tokova") iz Srbobrana, Bačke Topole i Vrbasa da se rukovodstva ugroženih opština zajednički uključe u rešavanje hroničnog problema zagađenja Krivaje - rekao je Đurđevac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)