U SRBIJI NEMA PTIČIJEG GRIPA: Sprovodi se plan praćenja i suzbijanja ove bolesti

Z. GLIGORIJEVIĆ

16. 12. 2020. u 13:46

IAKO je ptičiji grip nedavno registrovan u Hrvatskoj, ali i u Bugarskoj, Rumuniji, Mađarskoj, kao i u još nekim evropskim zemljama, direktor Veterinarsko specijalističkog instituta u Jagodini dr Zoran Rašić tvrdi da, na sreću, ove bolesti nema na farmama živine na teritoriji Srbije.

У СРБИЈИ НЕМА ПТИЧИЈЕГ ГРИПА: Спроводи се план праћења и сузбијања ове болести

Foto: Z. Gligorijević

On dodaje da se od 2005. godine sprovodi integrisani plan praćenja ove bolesti, a da se od 2010. godine primenjuje pravilnik o sprovođenju mera za ranu dijagnostiku, sprečavanje i pojavljivanje, suzbijanje i iskorenjivanje avijarne influence.

Foto: Z. Gligorijević

- Ova bolest je bila prijavljena u Srbiji 2005. godine, kod jednog petla i jednog labuda i pre oko pet godina u jednom selu u Vojvodini. Međutim, po svetskoj definiciji, koju je prihvatio i naš pravilnik, avijarna influenca je bolest ptica i živine koje se drže u zatvorenom prostoru i koju izaziva bilo koji virus influence A. Znači, bolest mora da se pojavi na farmama da bi se proglasila zaraza – ocenjuje dr Rašić.

Prema njegodim rečima, privodi se kraju i realizacija programa mera zdravstvene zaštite životinja za 2020. godinu i slobodno može da se kaže da je situacija i sa drugim zaraznim bolestima kod životinja na području Šumadije i Pomoravlja stabilna. Samo se u tri slučaja od 50.000 pregledanih goveda pojavila enzootska leukoza, što je daleko ispod norme za proglašavanje zaraženog područja.

- Kod dve domaće i jedne svinje registrovana je trihineloze od oko hiljadu pregledanih uzoraka. Ali, s obzirom na to da je period svinjokolja, treba skrenuti pažnju ljudima da obavezno rade pregled mesa na trihinelozu – apeluje dr Rašić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

VAŽNO SAOPŠTENJE MUPA ZA GRAĐANE NIŠA: Stanari ovih ulica biće evakuisani u nedelju, na snazi nekoliko bitnih pravila ponašanja (FOTO)