SKANDAL U MALOM ZVORNIKU: Naša zemlja finansirala obnovu mosta, ali građani Srbije ne mogu preko njega

V: MITRIĆ

16. 12. 2020. u 18:02

BEZ obzira što Srbija finansira kompletnu rekonstrukciju mosta, koji je pre 90 leta podigao kralj Aleksandar Karađorđević Ujedinitelj, stanovnici Srbije, svi osim onih iz opštine Mali Zvornik, ne mogu preko njega da prelaze!

СКАНДАЛ У МАЛОМ ЗВОРНИКУ: Наша земља финансирала обнову моста, али грађани Србије не могу преко њега

Foto: V. Mitrić

To pravo nemaju ni stanovnici RS i BiH, ukoliko im ličan dokumenta ne glase na grad Zvornik. Mogućnost prelaska imaju samo stanovnici malozvorničke opštine, u Srbiji, i grada Zvornika, u RS, BiH.

Ovo je za „Novosti“ potvrđeno u jedinici Granične policije BiH u Zvorniku, koja pripada Terenskoj kancelariji Višegrad GP BiH. Tako, preko mosta, ne mogu pešice da prelaze ni ljudi na visokim položajim u Zvorniku, jer su prijavljeni u drugim delovima RS i BiH. Svi ostali moraju da idu na granični prelaz Karakaj, što podrazumeva vožnju u dva prvaca skoro 10 kilometara!

Ova mera bila je na snazi pre nekoliko godina, primljena je „kao grom iz vedra neba“. „Novosti” su na nju ukazivale više puta, pa je, kasnije, „stopirana“. Tokom radova na mostu, opet je stupila na snagu.

U GP BiH još tada je rečeno da je „u pitanju potpisani međudržavni sporazum između Srbije i BiH“. Sporazum koji je zatvorio most za sve one koji nisu Zvorničani, ni Malozvorničani, potpisan je u vreme vlade na čijem je čelu bio Vojislav Koštunica. Očito niko se nije bavio detaljima, niti time koliko mogu da budu štetni u životu, za „obične“ ljude.

U Kraljevini nije bilo nikakvih ograničenja, a ni kasnije. Na tom mostu, kao i na onom koji je podigao Mehmed paša Sokolović, nikada graditelj nije naplaćivao mostarinu.

Most na Drini, kod Ljubovije, mada je Srbija sve uradila in platila sa svoje strane, i mnogo pre roka, stoji, jer se čeka da svoj deo posla urade komšije sa leve obale Drine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024