OPREZ, PADAJU DELOVI SA ŠKOLE: Na dve osmoletke u Vršcu stoje table sa upozorenjem o obrušavanju fasade

J. J. BALjAK

17. 12. 2020. u 18:49

OD pet gradskih osnovih škola u Vršcu, na čak dve se nalazi tabla sa upozorenjem da se fasada obrušava!

ОПРЕЗ, ПАДАЈУ ДЕЛОВИ СА ШКОЛЕ: На две осмолетке у Вршцу стоје табле са упозорењем о обрушавању фасаде

OŠ "Olga Petrov Radišić" / Foto J. J. Baljak

Reč je o dve stoletne zgrade OŠ "Vuk Karadžić" i dva veka staroj OŠ "Olga Petrov Radišić", čiji su ornamenti u više navrata padali na ulicu i u školska dvorišta, ugrožavajući bezbednost preko hiljadu đaka i zaposlenih u tim ustanovama, kao i brojnih prolaznika.

Ovo upozorenje već dve godine stoji na oba krila škole "Vuk Karadžić", oko kojih je, zbog ozbiljnosti situacije, lane čak bila razvučena i zaštitna traka. Na "Olgi" je postavljena pre oko mesec dana, nakon što se obrušio deo dotrajale ulične fasade sa strane Bulevara Žarka Zrenjanina. U svim dosadašnjim kritičnim situacijama, srećom, niko nije bio povređen.

- Za sanaciju "Olginog" zida izdvojili smo 700.000 dinara. Tim novcem je popravljen i zid fiskulturne sale, koji se oslanja na privatno dvorište, a zamenjeni su i svi oluci na školi. Tabla je postavljena iz predostrožnosti - objašnjava Miroslav Lepir, član Gradskog veća za obrazovanje.

On je, za "Novosti", najavio i da će škola "Vuk Karadžić", koju pohađa 636 đaka, konačno biti sanirana.

- U toku iduće godine uradićemo projektno-tehničku dokumentaciju kompletne rekonstrukcije obe školske zgrade i fiskulturne sale, koje su, inače, pod zaštitom države - ističe Lepir. - Tek na osnovu tog dokumenta, čiju će izradu sa dva miliona dinara finansirati Regionalna razvojna agencija "Južni Banat", moći ćemo da apliciramo za sredstva na raznim pokrajinskim i republičkim konkursima, jer sami to ne možemo da isfinansiramo.

Projekat predviđa hidroizolaciju zidova, obnovu fasade, ugradnju nove stolarije i elektroinstalacija, kao i proširenje sale za fizičko za 400 kvadratnih metara. Od priliva sredstava sa viših nivoa vlasti zavisiće redosled i dinamika tih radova.

Do tada, savetuje se i roditeljima i deci da paze kada prolaze pored ovih zgrada, naročito kada duva prepoznatljiva vršačka košava.

"PAJA JOVANOVIĆ" PRVA NA REDU

I ZGRADA OŠ "Paja Jovanović" je u kritičnom stanju. Projektno-tehnička dokumentacija za njenu obnovu već postoji, pa je lokalna samouprava konkurisala za sredstva kod Ministarstva rudarstva i energetike, kako bismo u tu osmoletku uveli centralno grejanje, zamenili stolariju, uradili termoizolaciju i novu fasadu. Investicija je vredna 29 miliona dinara, od čega bi lokalna samouprava učestvovala sa devet miliona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri