KLINCI OŽIVELI ROK MUZIKU: Mladi sin gajdaša Milana u Banatskom Velikom Selu počeo da udara u bubnjeve

R. Šegrt

18. 12. 2020. u 07:39

IAKO u kuća Vašalića u Banatskom Velikom Selu kod Kikinde već godinama "ozvučena" gajdama, od ovog korona proleća novi ritam ispod njihove grede određuje i desetogodišnji Vid.

КЛИНЦИ ОЖИВЕЛИ РОК МУЗИКУ: Млади син гајдаша Милана у Банатском Великом Селу почео да удара у бубњеве

Foto privatna arhiva

On je ponovo pod ovaj krov vratio pucketanje starih ploča sa gramofona, pa su se tako kod njih ponovo uselili "Riblja čorba", "Bijelo dugme", "Smak" i "Atomsko sklonište".

Mladi sin gajdaša Milana, nekada je govorio da "ne vole cure samo bubnjare, već i gajdaše i tamburaše", ali se prekomponovao i počeo je da udara u bubnjeve. Onda su mu se pridružili "pauci sa Marsa": Vasilije, Stefan i Andrijana. Vasilije je uzeo očevu gitaru u ruke, Stefan "roštilja" po basu, a Andrijana im je priljubila glas. Tako je nastao mladi bend "Roj", koji je oživeo rokenrol u ovom mestu.

Za njihovo okupljanje, ispostaviće se ubrzo, zaslužne su tate i jedan ujak. Vasilije je sin starog akcijaša Saše, koji je nekada svirao gitaru. Stefanovi roditelji sina nisu "uspavljivali" uz turbo-folk, pa on već svira bas. Andrijana je za njih saznala preko oglasa.

- Pevača smo tražili preko društvenih mreža. Objavili smo oglas. Tako se javila Jana, odnosno Andrijana. Nju je muzikom zarazio ujak. Nakon prve probe, bilo nam je jasno da smo kompletni - priča Vid Vašalić, sin gajdaša Milana.

Njih dvojica su proletos, tokom vanrednog stanja, svakodnevno svirali u kući i priređivali onlajn koncerte. Slali su snažnu i muzičku podršku svima koje je korona zatvorila. Slušali su ih u Australiji, Americi, Norveškoj, Austriji i mnogi u Srbiji.

Foto privatna arhiva

- Imao sam i ja svoju pustolovinu iz doba "ludih godina" u bendu "Poslednje utočište". Vid je, kao i sve što radim, upijao tu muziku i očima i ušima. Znao sam, kao što znam i sada, da je muzika njegov put - priča Milan, vaspitač poznatiji kao gajdaš.

Ali ne ide uvek sve glatko i lepo. Kada je "Roj" počeo da vežba kod Vašalića, pobunile su se komšije. Smetalo im je. Bilo je preglasno, kažu, pa su čak pozivali i policiju.

- Teško je menjati svet nabolje kad drugi žele da ga zadrže u mraku. Ali važno je da ova deca stvaraju muziku, a zajedno imaju manje godina od Miše Aleksića, koji sada svira u nebeskom orkestru osmehujući se zadovoljno na ovu novu rok misiju - podrška je od oca i gajdaša.

IME IZ PČELINjAKA

IME mladom bendu nastalo je u pčelinjaku. Tamo su Vid i Milan našli Vasilija čiji je otac Saša železničar i poznati pčelar. Čim su ih videli među košnicama, sinula je ideja za ime: "Roj".

- Išao sam i kod Ratka Rodića da me malo poduči. On je nekada svirao u rok bendu "Humana mina". Izvrstan je poznavalac muzike, ima veliku kolekciju ploča - kaže Vid.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije