ZA SVETOG NIKOLU "UGOSTILI" KOVID: U Vrbasu i Kuli dramatična epidemiološka situacija, mnogi su nepromišljeno slavili

Z. Rajić

20. 12. 2020. u 18:25

U VRBASU od 17. novembra, a u Kuli od 2. decembra, na snazi je vanredna situacija zbog kovida 19, koja je poslednjih dana u ovim susednim opštinama postala dramatična.

ЗА СВЕТОГ НИКОЛУ УГОСТИЛИ КОВИД: У Врбасу и Кули драматична епидемиолошка ситуација, многи су непромишљено славили

Foto Z. R.

Dr Milan Popov, direktor Opšte bolnice u Vrbasu, koja prima pacijente iz Južnobačkog i Zapadnobačkog okruga, zapitao je šta će biti za nedelju dana, kad se ispostavi račun nepromišljene proslave Svetog Nikole.

Po broju parkiranih automobila ispred mnogih kuća u kojima se slavilo, u obe opštine, moglo se zaključiti da se nije slavilo samo u krugu porodice, ni uz držanje distance, a odjekivali su i pucnji kao "prkos" preporučenim merama za bezbedno praznovanje.

Gužve ispred kovid-ambulante u Kuli, Foto T. T.

 

- Neverovatno je kako ljude ne možemo da namolimo da se dozovu pameti i promene ponašanje. Zatvoreni su kafići i zabranjene proslave uveče, ali ljudi to tajno rade u tim objektima. Dolaze nam pacijenti i pitaju kako su dobili koronu kad nisu izlazili iz kuće.

Sve više obolelihsve više obolelih

PREMA poslednjih podacima, u Vrbasu je bilo 1.100 aktivnih slučajeva infekcije virusom korona, a u Kuli 778. Obe opštine imaju oko 43.000 stanovnika, a u kulskoj je registrovano svega 13 manje zaraženih nego u duplo naseljenijem Somboru, čijem okrugu pripada.

Doneo im je neko iz porodice. To su najčešće mladi, koji idu ovamo i onamo, imaju blagu kliničku sliku ili je uopšte nemaju kad zakače virus, ali im onda strada neko iz porodice - rekao je dr Popov.

On je izneo podatak da je u pulmološkoj kovid-ambulanti u vrbaskoj bolnici u proteklih 50 dana pregledano oko 6.500 pacijenata. U izdvojenom odeljenju smeštena su 74 pacijenta, a u "crvenoj zoni" još 43 inficirana.

PETINA MEDICINARA VAN STROJA

DIREKTOR napominje da je petina zaposlenih u bolnici van stroja, zbog infekcije ili izolacije, a ostali rade na pet punktova pod najvećim pritiskom.

- Sadašnji udar epidemije je kao poplavni talas. Bedemi drže, ali ako dođe sledeći talas, to će da se razlije - upozorio je dr Popov.

- Svi koji leže u bolnici su u teškom ili vrlo teškom stanju. Kapaciteti su maksimalno popunjeni, a poslednjih nedelju dana koliko pacijenata otpustimo, toliko i primimo, što je dnevno od 12 do 15 - naveo je dr Popov.

Pacijente pozitivne na kovid, bolnica u Vrbasu je ranije upućivala u Klinički centar Vojvodine (KCV) u Novom Sadu, a od 9. jula ih zadržava na lečenju, jer je, kako kaže dr Popov, KCV preopterećen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a