OVČARSKO-KABLARSKA KLISURA SIMBOL SRPSKOG TURIZMA: Premijerka Ana Brnabić najavila preuređenje Ovčar Banje i dalja ulaganja

V. I.

21. 12. 2020. u 17:50

SLEDI preuređenje Ovačarsko-kablarske klisure i njena potpuna revitalizacija. Imamo uslove za to zbog izgradnje auto-puta, jer nakon toga celo ovo ppodručje možemo da proglasimo za zaštićeno dobro prve kategorije. Kad izmestite saobraćaj ovde će se steći uslovi za mnogo brži turistički razvoj i to je naš cilj. Ovačarsko-kablarska klisura zaista ima šta da punudi posetiocima, a mi ćemo da radimo na razvoju potrebnih sadržaja.

ОВЧАРСКО-КАБЛАРСКА КЛИСУРА СИМБОЛ СРПСКОГ ТУРИЗМА: Премијерка Ана Брнабић најавила преуређење Овчар Бање и даља улагања

Foto: V.I.

Ovo je u ponedeljak, prilikom posete klisure koja se nalazi između Čačka i Požege najavila premijerka Ana Brnabić. Ona je dodala da je u prethodnom periodu u Ovčarsko-kablarsku klisuru Vlada Srbije uložila milion evra, i to u realizaciju kapitalnih investicija, a velika ulaganja planirana su i u sledećoj godini, jer, prema njenim rečima, “sa svojom prirodnom lepotom i bogatim istorijskim nasleđem Ovačarsko-kablarska klisura postaće simbol srpskog turizma“.

- Reč je o nacionalnom projektu od izuzetnog značaja. Ova kriza koja nas je pogodila, najveće gubitke je zadala sektoru turizma. On je oko milijardu evra, i imajući u vidu da je 2019. godina bila rekordna po broju turista jasno je koliko je to veliki udarac. Ali Vlada je donela čitav set mera koje su bile usmerene na umanjenje negativnih posledica. Ukupna vrednost iznosi devet milijardi dinara. Te mere pomoći ulivaju nadu da je oporavak turizma u Srbiji moguć. Vidimo svetlo na kraju tunela i počinjemo da radimo na oporavku turizma. Naučili smo da je moć domaćeg turiste ogromna, a da prirodna bogatstva ne smeju biti zanemarena, poput Ovčarsko-kablarske klisure, koja poseduje sve potrebne kvalitete – kazala je Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija.

Foto: V.I.

Kako je najavljeno, u klisri će biti izgrađeno pristanište za brodiće, novi rehabitacioni centar, ali i za turističku infrastrukturu i posebno za čišćenje jezera Međuvršje.

- Dogodine se vidimo na novom trgu u Ovčar banji - poručila je ministarka Matić.

Do sada je manji deo klisure, oko 2.250 hektara bio pod zaštitom države, odnosno proglašeno je za zaštićeno dobro prve kategorije. Novom uredbom Vlade ova površina će biti proširena na 4.910 hektara.

- Ministarstvo će intenzivno raditi i sprovoditi sve mere zaštite. Bićemo intenzivnije uključeni u realizaciji projekata. U gradu Čačku će biti završeni i drugi projekti, početak izrade za fabriku prerade vode, kao i za realizaciju revitalizacije deponije Prelići – zaključila jeIrena Vujović, ministarka zaštite životne sredine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili