KUĆA KOJA PAMTI JEZIV ZLOČIN: Ovde su Albanci na brutalan način mučili Đorđa Martinovića

J. Stojković

22. 12. 2020. u 16:58

SLUČAJ Đorđa Martinovića, jedan od najšire raspravljanih krivičnih slučajeva u nekadašnjoj Jugoslaviji.

КУЋА КОЈА ПАМТИ ЈЕЗИВ ЗЛОЧИН: Овде су Албанци на бруталан начин мучили Ђорђа Мартиновића

Miloš Đorđević

U ulici „Bore Vukmirovića", delu grada koji Srbi iz Gnjilana i dalje zovu Bačevina nalazi se porodična kuća, Đorđa Martinovića, Srbina koji je preživeo golgotu od strane Albanaca koji su se nemilosrdno iživljavali nad njim. Stara i oronula kuća svedoči o tome kako je Martinović uspeo da preživi nezapamćeni zločin, da nastavi da živi sa svojom porodicom.

Te 1985. Albanci su mučili Đorđa nabijanjem na kolac na čijem je vrhu bila polulitarska staklena pivska flaša. Čovek je preživeo i nekako se oporavio, ali je ovaj čin o kome je mnogo polemisala javnost u tadašnjoj Jugoslaviji obeležio ne samo njegov život, već i život njegovih potomaka.

- Ova kuća za nas Srbe koji po nekad svratimo u rodni kraj predstavlja podsetnik na početak srpke golgote na Kosovu koja traje i danas. O Đorđu, domaćinu i njegovoj porodici imam samo reči hvale, ali svi mi stariji Gnjilanci pamtimo priču kojom je krenulo masovno iseljavanje Srba sa Kosova i Metohije – priča vremešniji Gnjilanac koji svrati u rodni kraj kad god mu se pruži prilika.

U malom mestu gde sadašnji srpski živalj može da se izbroji na prstima jedne ruke, decenijama nakon nemilog događaja, nisu se smirivale strasti. Ne samo na relaciji Srbi – Albanci, već su i Srbi optuživali jedni druge da su učestvovali u zataškavanju ovog zločina, nad Marjanovićem tadašnjim službenikom u Domu JNA -a.

Ove godine, 6. septembra navršilo se dvadeset godina od smrti Đorđa Martinovića, koji je uprkos svemu doživeo sedamdeset godina. Preminuo je u Čitluku kod Kruševca. Iza sebe je ostavio suprugu Jagodu, trojicu sinova, Dragana, Srećka, Gradimira i ćerku Olgu i brojnu unučad. Na žalost sinovi su u međuvremenu preminuli, a ćerka Olga živi u Kragujevcu i teško se nosi sa tim da je pored oca sahranila i trojicu braće.

U kući Đorđa Martinovića trenutno niko ne stanuje. Priča se da su je jedno vreme uzurpirali Albanci, ali da su je kasnije napustili. U istom dvorištu kuću je sagradio i jedan od sinova Đorđa Martinovića. Zsnimljivo jr svedočenje Srba koji tvrde da stariji Albanci i danas pored ove kuće prolaze pognute glave.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)