BOSNA I HERCEGOVINA U VELIKOM RATU: Predavanje istoričara Milovana Balabana na Jutjub kanalu KCNS (VIDEO)

J.S.

22. 12. 2020. u 19:19

PREDAVANjE istoričara Milovana Balabana na temu „Bosna i Hercegovina u Velikom ratu – stav Britanije“ može se pogledati na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА У ВЕЛИКОМ РАТУ: Предавање историчара Милована Балабана на Јутјуб каналу КЦНС (ВИДЕО)

Foto: KCNS

Pitanje BiH potresalo je međunarodne odnose još od Berlinskog kongresa 1878, kada je mandat da okupira ovaj prostor dobila Austrougarska. Tada je Britanija zdušno podržala dvojnu monarhiju, što je dovelo do toga da Austrougarska ima upliv i u srpsku državnu vlast.

Srpska država bila je konstantno minirana od strane Belike Britanije tokom 19. veka, a sa druge strane je sprečavala Rusiju da se raširi na prostore Balkan.

- Od polovine 19. veka otprilike datira i termin Velika Srbija koji je negde promovisala Austrija, ali kao da je u pozadini svega toga bio London, jer videćemo na početku 20. veka da oni operišu sa tim terminom - objašnjava predavač.

Tokom Velikog rata konačno dolazi do izražaja da je Bosna i Hercegovina srpska zemlja, što je Austrougarska prikrivala zbog Aneksije. Britanci su, s druge strane, toga bili svesni.

Zajedno sa predavanjima o Srbiji, kao i o Crnoj Gori u Prvom svetskom ratu, ovo predavanje zaokružuje celinu o stavu Britanije prema srpskim državama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna