DAVAOCI KRVI PONOVO NA VISINI ZADATKA: U poslednjoj akicji u decembru 30 Paraćinaca doniralo najdragoceniju tečnost

Z.R.

24. 12. 2020. u 18:51

APELI Crvenog krsta i humanih ljudi su urodili plodom, pa je krv u poslednjoj ovogodišnjoj akciji u paraćinskom u Crvenom krstu želelo da donira 32 sugrađana, a dalo je 30 jer je dvoje odbijeno iz zdravstvenih razloga.

ДАВАОЦИ КРВИ ПОНОВО НА ВИСИНИ ЗАДАТКА: У последњој акицји у децембру 30 Параћинаца донирало најдрагоценију течност

Foto: CK

To je mnogo bolji rezultat nego proteklih meseci, budući da je broj davalaca, zbog straha od kovida, opao prilično ne samo u Paraćinu, već u čitavoj Srbiji.

Tridesetak jedinica krvi po akciji inače je plan tamošnje organizacije Crvenog krsta i ranijih godina u proseku je i bilo toliko davalaca, pa se u CK nadaju da će se ovakan trend nastaviti i u sledećoj godini bez obzira na koronu. Akcija, kao i sve prethodne u 2020, organizovana je u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi iz Niša, čiji se lekar zahvalio paraćinskoj humanitarnoj organizaciji u čijim se prostoriijama daje krv „jer bez Crvenog krsta akcija ne bi ni blizu bila na tako visokom nivou“.

On je rekao da je stalni pad u broju davalaca očigledan od februara i marta na teritoriji čitave Srbije, a da je danas odziv u Paraćinu bio izuzetan. Krv može da da samo zdrava osoba kojia ima između 18 i 65 godina ako je pre toga popunila upitnik sa tridesetak pitanja u vezi opšteg zdravstvenog stanja, uz obavezan lekarski pregled i orijentaciono određivanje nivoa hemoglobina. Tek ako su svi parametri u redu, zainteresovanoj osobi je omogućeno da pokloni krv.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)