PRVI HRAM USRED ALEKSANDROVCA: Župljani kraj lane završene, velelepne bogomolje, grade i parohijski dom

S. BABOVIĆ

28. 12. 2020. u 06:21

IAKO je pandemija pogodila i Aleksandrovac, varošicu sa oko jedva 20.000 stanovnika, neimari nastavljaju izgradnju kompleksa Sabornog hrama - prve bogomolje u centru ovog mesta koja je posvećena Saboru svih srpskih svetitelja.

ПРВИ ХРАМ УСРЕД АЛЕКСАНДРОВЦА: Жупљани крај лане завршене, велелепне богомоље, граде и парохијски дом

Foto B. Pribanović

- Trenutno se podiže Parohijski dom, a radovi teku onako kako nam epidemiološka situacija dozvoljava - kaže arhijerejski namesnik aleksandrovačko-bruski protojerej Vukman Petrović. - Crkvu smo još lane priveli bogolslužbenoj nameni jer je gradnja u potpunosti završena, što podrazumeva i postavljanje podnog grejanja i izradu ikonostasa. Gradnja Sabornog hrama je, inače, započeta još 1991. i tokom narednih osam godina se radilo na temeljima i izgradnji objekta koji je uvis dostigao petnaest metara. Zbog trusnog perioda u istoriji čitave zemlje, posao je nastavljen 2007, kada je formiran novi Crkveni odbor, a pomoć države, kompanije "Vuno Župa", brojnih privrednika i vernika iz Aleksandrovca, ali i Župljana u dijaspori je omogućila kontinuitet koji, evo, još traje.

Na samom hramu je, saznajemo, preostalo još samo oslikavanje fresaka, a to je veliki posao kojem treba pristupiti najodgovornije.

- Tek kada se izaberu najbolje živopisci i uz blagoslov našeg episkopa Davida razmotre njihovi predlozi za budući izgled unutrašnjosti, počeće i taj deo radova. Verni narod se tome najviše raduje, tim pre što prva crkva u srcu Aleksandrovca predstavlja najbolji primer autentičnog zadužbinarstva. Jer, gotovo da nema ovdašnje porodice koja na neki način nije učestvovala u prikupljanju dobrovoljnih priloga za podizanje hrama. Duh svakog Župljanina je ugrađen i u oltar, i u crkvena zvona, pa ne čudi to što je na dan hramovne slave, 30. avgusta po julijanskom, a 12. septembra po gregorijanskom kalendaru, crkva je ispunjena narodom - zadovoljno zaključuje protojerej Petrović.

Župljani su se, inače, već navikli na novu bogomolju čija se porta - u kojoj su podignute još mala prodavnica sveća i suvenirnica - graniči sa Muzejom vinarstva i vinogradarstva, te đačkim vinogradima Srednje škole "Sveti Trifun".

CRKVA U KOŽETINU

TOKOM minula dva veka, Župljani su se Bogu molili u maloj, Kožetinskoj crkvi pored grada, koja je - kao prva slobodna u Karađorđevoj Srbiji - osveštana 1804. Ova bogomolja je odigrala značajnu ulogu i u borbi Kožetinaca protiv Turaka, od 1806. do 1813, ali i od 1832. do 1833. - u doba Miloša Obrenovića i konačnog oslobođenja aleksandrovačkog kraja od osmanlijske vlasti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MALO NEDOSTAJE DA LEGO MUSKETARI ODU NA FLORIDU: Novac za gimnazijalce iz Kragujevca prikupljaju i građani