VLASOTINCE POMOGLO OPŠTOJ BOLNICI: Leskovačka kovid bolnica dobila deset koncentratora kiseonika

Игор Митић
Igor Mitić

05. 01. 2021. u 16:49

OPŠTINA Vlasotince donirala je kovid delu leskovačke Opšte bolnice deset koncentratora za kiseonik koji će proizvoditi do pet litara ovog gasa i time upotpuniti potrebe ove ustanove za lečenje pacijenata od virusa korona.

ВЛАСОТИНЦЕ ПОМОГЛО ОПШТОЈ БОЛНИЦИ: Лесковачка ковид болница добила десет концентратора кисеоника

Foto: I.M.

U kovid bolnici u Leskovcu pomoć se pruža pacijentima sa teritorije celog Jablaničkog okruga, pa je to bio motiv opštini Vlasotince da odgovori potrebama bolnice.

- Trudili smo se da maksimalno brzo i efikasno odgovorimo na zahtev leskovačke bolnice. Tu smo da izađemo jedni drugima u susret, a Vlasotinčanima je bilo veoma značajno to što su naši pacijenti koristili usluge rendgen aparata u Leskovcu u periodu dok smo bili u postupku javne nabavke novog kojim smo zamenili pokvaren uređaj u našem Domu zdravlja – istakao je Bratislav Petrović, predsednik opštine Vlasotince.

NOVA OPREMA

Leskovačka Opšta bolnica je od države dobila tri klinička i šest mobilnih respiratora, dva rendgen aparata, gasni analajzer i deset monitora za praćenje vitalnih funkcija. Ova bolnica sada ima ukupno 16 respiratora što je pomoglo brzo formiranje respiratornog centra. Centar ima deset ležajeva sa 10 najsavremenijih respiratora za lečenje najtežih bolesnika.

Direktor leskovačke Opšte bolnice dr Nebojša Dimitrijević je kazao da je ovakva molba upućena svim opštinama koje gravitiraju zdravstvenoj ustanovi na čijem je čelu. Pored Leskovca, koji je direktno bio uključen u opremanje kovid centra, prvo se odazvalo Vlasotince, a odmah nakon toga Lebane, sa dva koncentratora, a priključile su se i opštine Bojnik i Medveđa.

Foto: I.M.

- Mi smo sopstvenu proizvodnju kiseonika povećali čak tri puta, ali u jednom trenutku ni to nije bilo dovoljno. Koncentratori su nam značajni za one pacijente koje skidamo sa respiratora. Radi se o najtežim bolesnicima koji dođu u naš respiratorni centar u veoma teškom stanju. Tu se vodi neprekidna borba za njihov život – objasnio je dr Nebojša Dimitrijević.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je naglasio da je leskovačka bolnica dobro opremljena zaštitnom opremom, dezinfekcionim sredtsvima, ali i aparatima neophodnim za uspešan oporavak kovid pacijenata.

- Stub ove ustanove su zdravstveni radnici, ali i nemedicinsko osoblje koje već mesecima na svojim leđima nosi težak teret borbe protiv virusa. Njihova posvećenost je najznačajnija i u ime svih građana smo im zahvalni na tome, ali je važna i oprema koju smo obezbedili uz podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Srbije. Respiratorni centar je ovde formiran za bukvalno za dva dana – zaključio je Cvetanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina