SAKUPLJA VIZITKARTE ZA "GINISA": Ivan Rapaić iz Bačkog Brega, koji ima Aspergerov sindrom, neobičnim hobijem želi da postigne svetski rekord

Z. Rajić

06. 01. 2021. u 08:18

VIZITKARTE su prevazišle svoju osnovnu namenu u Bačkom Bregu kod Sombora, gde služe za postizanje "Ginisovog rekorda", a u toj misiji trijumfuju solidarnost i prijateljstvo. Zasluga za to pripada Ivanu Rapaiću (24), sakupljaču vizitki, kao i ljudima koji mu pomažu da obogati svoju kolekciju.

САКУПЉА ВИЗИТКАРТЕ ЗА ГИНИСА: Иван Рапаић из Бачког Брега, који има Аспергеров синдром, необичним хобијем жели да постигне светски рекорд

Ivan sa svojom kolekcijom / Foto Privatna arhiva

Za osam godina, koliko se bavi ovim hobijem, Ivan je prikupio oko 50.000 različitih vizitkarti, ali se i dalje raduje svakom novom primerku. Ivan ima Aspergerov sindrom, oblik autističnog poremećaja, koji je praćen neobičnim interesovanjima i posvećenošću. Ovaj mladić je završio Srednju poljoprivrednu školu i sa visokim ocenama prvu godinu "prava", ali fakultet nije uspeo da ga okupira kao što je to učinio hobi.

- Čuo je da se jedan čovek bavi sakupljanjem vizitkartica, i to mu se svidelo. Čovek je imao oko 10.000 vizitki, a Ivan ga je ubrzo prestigao. Svake godine u avgustu idemo na sedmodnevne ekskurzije po Srbiji, gde Ivan dopunjava kolekciju, a to čini i na sajmovima - priča Ivanov otac Milan.

Kartice sortira po gradovima, a unutar njih po ulicama, po azbučnom redu. Kaže da top-listu gradova, iz kojih je dobio najviše vizitki, čine Beograd, Novi Sad, Sombor, Subotica i Kragujevac.

- Stižu kartice, sa lepim rečima, sa svih strana, u paketima i od 1.000, 2.000 i 3.000 komada. Iznenadile su nas kartice, ispisane krasnopisom, koje su Ivanu poslale monahinje Manastira Svete Matrone Moskovske iz Radanovića u Crnoj Gori - ističe otac. - Dve sestre iz Solina u Hrvatskoj su mu uz kartice poslale i čestitke, igračke i bombone. Svima se uvek zahvalimo razglednicama ili telefonskom porukom.

ITALIJANE "KUPIO" HIMNOM

IVAN ima izvanrednu memoriju, ljubitelj je kvizova i enciklopedija, zna rođendane svih svojih rođaka, školskih drugova i profesora i odlično poznaje geografiju, zoologiju i ozbiljnu muziku.

- Na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu na štandu Italijana izveo je njihovu himnu, koju su oni saslušali stojeći mirno, sa rukom na srcu. Posle toga su mu, uz vizitke, poklonili i kačkete i majice - ispričao je anegdotu Ivanov otac.

KARTE IZ INOSTRANSTVA

MNOGO vizitki iz inostranstva Ivanu je obezbedila službenica Ambasade Turske u Beogradu, koja je radila kao turistički vodič. U Nemačkoj kartice za njega sakupljaju profesor psihologije Stipan Teklić i bivši igrač FK Herta iz Berlina Jovan Radaković, a u Mađarskoj rođaci porodice Rapaić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)