ODRŽANA TRADICIJA: U Kikindi lomljena česnica u crkvi Svetog Kozme i Damjana

R. Š.

07. 01. 2021. u 15:16

U pravoslavnim hramovima u Kikindi zbog vanredne epidemiološke situacije jutros je na božićnoj liturgiji bilo manje vernika nego ranijih godina.

ОДРЖАНА ТРАДИЦИЈА: У Кикинди ломљена чесница у цркви Светог Козме и Дамјана

Foto: R. Š.

Iz istog razloga u hramu Sv. oca Nikole u centru grada nije, kao pretjodnih godina, bilo lomljena velike česnice u kojima je po tradiciji bio zlatnik i nekoliko srebrnjaka, ali je taj običaj održan na drugom kraju grada, u crkvi Svetih Kozme i Damjana.

Veliku božićnu česnicu za ovaj radosni dan i hram pripremila je pekara „Trojka“, a svako od prisutnih vernika dobio je po parče.  Blagoslov je dobio Denis Grmuša, koji je u svom parčetu pronašao srebrnjak i otkrio da je istu sreću imao i prošle godine.

- Ovaj srebrnjak je veliki blagoslov za mene i moje najmilije. Ovo je druga godina uzastopno da me Bog ovako miluje i nagrađuje. Velika je to radost . otkrio je Grmuša.

Litrugiji u hramu Sv. Kozme i Damjana prisustvovali sui  gradski čelnici, gradonačenik Nikola Lukač, njegova zamenica Dijana Jakšić- Kiurski i predsednik Skupštine grada Mladen Bogdan. Starešina ove crkve otac Boban Petrović posebno se zahvalio na njihovom dolasku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024