OBELEŽEN DAN ROĐENJA VELIKOG KOMPOZITORA: Negotinci odali počast Stevanu Stojanoviću Mokranjcu (FOTO)

S.M.J.

10. 01. 2021. u 14:51

JUBILARNU 165. godišnjicu rođenja srpskog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca i slavu Sveti Stefan, Negotinci su ovog 9. januara obeležili skromnije nego ranijih godina. Zbog aktuelne globalne pandemije virusa korona uobičajeni program preseljen je na internet.

ОБЕЛЕЖЕН ДАН РОЂЕЊА ВЕЛИКОГ КОМПОЗИТОРА: Неготинци одали почаст Стевану Стојановићу Мокрањцу (ФОТО)

Foto: S.M.J

Gledaoci su na jutjub kanalu Doma kulture “Stevan Mokranjac” mogli da pogledaju snimak koncerta duhovne muzike koji je 2011. na 46 „Mokranjčevim danima“ sa Mokranjčevim i delima domaćih i ruskih autora priredio negotinski Hor Crkve Svete Trojice, pod upravom Svetlane Kravčenko, a na sajtu ove ustanove i PDF izdanje 22. broja časopisa „Mokranjac“ čija će zvanična promocija uslediti po popuštanju epidemioloških mera.

U galeriji Doma kulture „Stevan Mokranjac“ obred rezanja slavskog kolača je u prisustvu domaćina slave Jovanke Stefanović-Stanojević, direktorke ove ustanove kulture i Gorana Trampe, kolačara za narednu godinu, ali i Vladimira Veličkovića i Bogdana Gugića, predsednika i zamenika predsednika Opštine Negotin, obavio protojerej-stavrofor Ranko Jović.

Tradicionalno, obeležavanje Dana rođenja Stevana Mokranjca otpočelo je u dvorištu njegove rodne kuće, pred spomen bistom koju je izradio vajar Nebojša Mitrić na koji su delegacije lokalne samouprave, festivala “Mokranjčevi dani”, negotinskog Doma kulture, Muzeja Krajine i Hora Hrama Svete Trojice.

Mokranjcu su se, pred spomen bistom u gradskom parku, rad vajara Milovana Krstića poklonili predstavnici Umetničke škole „Stevan Mokranjac“,OŠ „Stevan Mokranjac“ u Kobišnici, KUD „Stevan Mokranjac“ Negotin i KUD „Mokranjac“ iz Mokranja.

MOKRANjE

Meštani Mokranja takođe su se poklonili su se senima Stevana Mokranjca položivši cveće na spomen bistu u centru sela, rad vajara Milovana Krstića, koja je svečano otkrivena 2006, a kopija je biste urađene 1939. a postavljene u gradskom parku u Negotinu 1953.

Mokranjci ističu da su ponosni na činjenicu da je Mokranjac kao znak vezanosti za porodično poreklo, nosio kao drugo prezime upravo selo Mokranje u koje se krajem 18. ili početkom 19. veka iz Prilepa u Makedoniji, doselio se njegov predak Marko od koga potiču porodice Jovanović,  Hadži-Ničići i Stevanovi Stojanovići.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja