AZBESTNA ZDANJA IDU U PROŠLOST: U Alibunaru čak devet školskih objekata sagrađeno od štetnog materijala

J. J. BALjAK

12. 01. 2021. u 07:12

MNOGOBROJNI školski objekti i seoske ambulante u opštini Alibunar sagrađene su od azbesta - štetnog materijala, koji je odavno zabranjen za upotrebu u EU, jer je utvrđeno da ima kancerogena svojstva.

АЗБЕСТНА ЗДАЊА  ИДУ У ПРОШЛОСТ: У Алибунару чак девет школских објеката саграђено од штетног материјала

Foto J. J. Baljak

Boravak u ovakvim objektima ugrožava zdravlje dece, prosvetnih i zdravstvenih radnika, zbog čega je lokalna samouprava odlučila da, uz podršku viših nivoa vlasti, najpre ovaj višedecenijski problem reši u obrazovnim ustanovama.

Prva na spisku bila je najbrojnija osmoletka u opštini, OŠ "Prvi maj" u selu Vladimirovac, čiju su jednospratnu zgradu u toku 2019. u potpunosti obnovili. Skinuli su štetne azbestne ploče, koje je odnela ovlašćena firma za upravljanje opasnim otpadom, i na temeljima starog objekta sagradili novi, po najnovijim standardima.

Sanja Žebeljan, Foto J. J. Baljak

Ove godine je u planu izgradnja potpuno nove zgrade vrtića u Banatskom Karlovcu, koji je u najlošijem stanju od svih predškolskih objekata u opštini. Projekat već imaju, jer su lane za njegovu izradu iz svog budžeta izdvojili blizu 2,4 miliona dinara.

- Novac za građevinske radove ćemo tražiti na republičkim i pokrajinskim konkursima, dok smo u našem budžetu predvideli sredstva za nadzor tih radova - ističe Sanja Žebeljan, načelnica Opštinske uprave Alibunara.

- Predviđeno je da novi vrtić, koji će moći da primi 250 mališana, bude sagrađen u dvorištu sadašnjeg objekta, koji će biti porušen. Kompletno će biti uređen i prostor oko vrtića.

GRADILI POBRATIMI

SVI sporni objekti građeni su sedamdesetih godina prošlog veka, kada se Opština Alibunar pobratimila sa bosanskim gradom Zavidovići, u kom je poslovala firma za proizvodnju montažnih objekata od azbesta. Tada nije bilo poznato da je ovaj materijal štetan.

Sa istim problemom suočava se i karlovačka OŠ "Dušan Jerković", kao i škole u Alibunaru, Dobrici, Lokvama i Seleušu, dok su u Janošiku, Nikolincima i Novom Kozjaku od azbesta sagrađene fiskulturne sale.

OPASNO Zgrada osnovne škole "Bratstvo i jeidnstvo" sagrađena od azbesta, Foto J. J. Baljak

- Ove godine ćemo finansirati izradu projekta izgradnje nove zgrade OŠ "Bratstvo i jedinstvo" u Alibunaru, a već naredne, nadamo se, krenuti i sa radovima. Kada bismo po jedan objekat godišnje uspeli da sagradimo, to bi bio veliki uspeh, jer nam je zdravlje dece najvažnije - kaže predsednica opštine Zorana Bratić.

Kada budu rešili problem školskih azbestnih zgrada, čiji je rok upotrebe istekao još pre dve decenije, krenuće, kažu, da grade i nove ambulante.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KROV NAD GLAVOM ZA OSAM PORODICA: Bačka Palanka među liderima po dodeli bespovratnih sredstava za kuću na selu