VENCI ZA 215. ROĐENDAN: Vrščani obeležili veliki jubilej Jovana Sterije Popovića

J. J. BALjAK

13. 01. 2021. u 16:44

POLAGANjEM venaca na grob Jovana Sterije Popovića, na Gradskom groblju u Vršcu, lokalna samouprava i narodnog pozorište koje nosi njegovo ime, danas su obeležili 215 godina od rođenja ovog slavnog Vrščanina.

ВЕНЦИ ЗА 215. РОЂЕНДАН: Вршчани обележили велики јубилеј Јована Стерије Поповића

Foto: J.J.B.

Sterija je rođen 1. januara po starom, odnosno 13. januara po novom kalendaru, 1806. godine, a interesantno je da se u ovoj godini obeležava i 165 godina od njegovog upokojenja, s obzirom na to da je preminuo u svojoj pedesetoj godini.

-Kratak životni put jednog od najznamenitijih Srba u sebi je okupio sve ono što ne bi ispunilo desetine drugih ljudskih života. Nesebično i požrtvovano je radio na dobrobit srpske kulture, a svoj pečat je ostavio u oblasti nauke, zakonodavstva, školstva, književnosti, pozorišne kritike, retorike... – istakla je Ivana Ranimirov, članica Gradskog veća za kulturu.

Ona je podsetila i da je Vršac uvek bio duhovno središte njegove umetnosti.

-Sve što je Sterija uradio izlazi iz vremenskih okvira i nakon skoro dva veka od njegovog fizičkog odsustva itekako dobija trajnu vrednost i ulazi u kulturno nasleđe, na čemu mu je njegov Vršac neizmerno zahvalan – dodala je Ranimirov.

Sterijin nadgrobni spomenik je, inače, pre tri godine obnovljen na inicijativu JKP „Drugi oktobar“, s obzirom na to da on nema naslednike, koji bi brinuli o njegovoj večnoj kući.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MOBI BANKA POSTAJE YETTEL BANK