BEZ POSLA 60 RADNIKA: Posle 13 godina rada zatvoren pogon "Emepi" u Kikindi

R.Š.

15. 01. 2021. u 06:00

POGON italijanske fabrike "Emepi" u Kikindi početkom ove nedelje prestao je s radom, jer vlasnice nisu uspele da dogovore nijedan novi posao za ovu godinu, magacini su im puni robe, a račun matične firme blokiran.

БЕЗ ПОСЛА 60 РАДНИКА: После 13 година рада затворен погон Емепи у Кикинди

Foto R. Šegrt

Bez posla je ostalo 60 radnika, prvenstveno žena, jer se "Emepi" bavio isključivo šivenjeme ženskih čarapa, kao poluproizvoda.

Prestanak rada ovog pogona direktna je posledica krize u ekonomiji izazvane pandemijom, pa su vlasnice "Emepi", sestre Lucijana i Laura Orlandi, odlučile da, posle 13 godina rada na severu Banata, stave ključ u bravu. One su proizvodnju u Kikindi započele 2007. godine kada su, u stvari, ovde prebacile proizvodnju koju su imale u Rumuniji.

TRŽIŠTE - ITALIJA

OKO 75 odsto proizvoda radile su za Italiju, a ostatak za tržište Srbije. Ali takva orijentacija u vreme pandemije, izgleda, nije bila isplativa, jer se pogon nalazio u iznajmljenom prostoru.

U javnosti prevladava mišljenje da sestre Orlandi nisu bile najbolji poslodavci, jer su radnice bila malo plaćene, norme su bile visoke, a na adekvatan način nije vrednovan prekovremeni rad. Veruje se, takođe, da će radnice lako naći nove poslodavce, jer je u međuvremenu u Kikindi otovreno nekoliko fabrika konfekcije, poput "Kalcedonije" i "Italtedža", u kojima su neuporedivo bolji uslovi rada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)