OBNOVA LAKŠA UZ OSIGURANJE: U Pirotskom okrugu rade komisije ta procenu štete od nedavnih poplava

V. ĆIRIĆ

15. 01. 2021. u 15:57

KOMISIJI za procentu štete od minulih poplava u Dimitrovgradu, do sada se javilo sedamdesetak domaćinstava.

ОБНОВА ЛАКША УЗ ОСИГУРАЊЕ: У Пиротском округу раде комисије та процену штете од недавних поплава

Foto: V. Ćirić

Kako saznajemo u lokalnoj vlasti, najviše ih je iz naselja Beleš, Gradinja i Željuše, gde su pričinjene i najveće štete. Paralelno sa opštinskom komisijom, poplavljene obilaze i komisija "Dunav osiguranja", jer je lokalna vlast već nekoliko godina uvela praksu da osigurava sva domaćinstva na području opštine.

Prema rečima Vladice Dimitrova, presdednika opštine, maksimalna premija po domaćinstvu je oko 50.000 dinara, tako da će mnogima ovo biti presudna pomoć u sanaciji šteta, a tamo gde ovaj iznos ne pokriva štetu, lokalna vlast će pokušati da pomogne iz svog budžeta.

Od početka naredne nedelje, verovatno će se stabilizovati i vodosnabdevanje pošto zbog mutnoće voda iz gradskog vodovoda trenutno nije za piće.

U Pirotu su takođe počele da rade komisije koje će proceniti nesumnjivo veliku štetu. Prema još nezvaničnim podacima, ovde je u naseljima Rogoz, Prisjansko naselje i u delu Nove Male poplavljeno oko 500 podruma i garaža. Kompletna naknada štete ioz gradskog budžeta neće biti moguća, ali će se, prema rečima Miloša Colića, zamenika gradonačelnika, pomoći tamo gde su popavljene prostorije u kojima se živi.

Otvoren je i žiro račun na koji se može uplatiti pomoć poplavljenima, a reagovale su i humanitarne organizacije. Angažovani su svi radnici "Komunalca" i "Vodovoda" koji pomažu oko čišćenja, a u toku je nabavka kalorifera za isušivanje zidova.

Žitelji belopalanačkih sela Crvena reka i Dolac i naselja Murica koji su nakon poplavnog talasa evakuisani u Izbeglički kamp Divljana još su tamo, a komisije na terenu utvrđuju štetu na domaćinstvima.

U inače skromnom opštinskom budžetu u Palanci neće biti novca sa sve pa će se najverovatnije zatražiti pomoć Republike jer je u pomenutim mestima vodena stihija ušla u više desetina prizemnih kuća u kojima je oštećen nameštaj, odeća, zimnica i sve ostalo. Crvena reka je minulih godina u viša navrata bila na udaru vodene stihije.

Rečica Lužnica koja je izazvala probleme u babušničkom kraju, oštetila je više puteva ka selima i regionalni vodovod od Ljuberađe i Bonjinca ka Nišu. Na terenu su takođe komisije. U ovoj opštini takođe ima štete na domaćinstvima, ali su one manje u odnosu na ostala mesta u okrugu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)