NAJAVA USELJENJA DO PROLEĆA: U Kraljevu se na dve lokacije privodi kraju izgradnja ukupno 320 stanova

G. ĆIROVIĆ

18. 01. 2021. u 06:34

NA dva odvojena gradilišta, u Kraljevu se privodi kraju izgradnja ukupno 320 stanova čije se useljenje očekuje najkasnije na proleće.

НАЈАВА УСЕЉЕЊА ДО ПРОЛЕЋА: У Краљеву се на две локације приводи крају изградња укупно 320 станова

Gradnja u Voćarevim livadama / Foto G. Šljivić

U naselju Ribnica, u takozvanim Voćarevim livadama, pri kraju je izgradnja prve dve zgrade sa 214 od ukupno 946 predviđenih stanova koji su namenjeni pripadnicima vojske, policije i drugih službi bezbednosti. Projekat se realizuje nedaleko od kasarne u kojoj je smeštena Komanda Druge brigade Kopnene vojske Srbije.

- Završavaju se prve dve od osam ukupno planiranih višespratnica. Trenutno se rade pristupne saobraćajnice i ostala infrastruktura, a rok za završetak posla od 100 dana će, zbog trenutnih, ali i najavljenih vremenskih neprilika ipak biti malo prolongiran - kaže gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

Iako pripadnici bezbednosnih službi na ovoj lokaciji stanove mogu da kupe po ceni od 400 evra za kvadrat, uz povoljne uslove kreditiranja, interesovanje je zasad manje od očekivanog.

- Tome je, najverovatnije, doprinela i mogućnost da pripadnici Vojske, na primer, pod istim, povoljnim uslovima kupe stan u Beogradu, Novom Sadu ili Kragujevcu, a to su, između svega ostalog, i Univerzitetski centri - procenjuje dr Terzić, podsećajući na podatak da je za kompletnu infrastrukturu u ovom novom naselju, od atmosferske kanalizacije do javne rasvete, Vlada Srbije izdvojila i dodatnih 374 miliona dinara, a očekuje se i završetak gasifikacije.

Kako god bilo, pri kraju je i izgradnja prve stambene zgrade sa 106 stanova u okviru regeneracije starog radničkog naselja u Dositejevoj ulici, teško oštećenog u zemljotresu koji je 2010. zadesio kraljevački kraj. Ovaj projekat podrazumeva postepeno rušenje dotrajalih stambenih objekta, a na istom mestu će "nići" četiri osmospratnice sa ukupno 366 stanova. Ukupna vrednost ovog kapitalnog projekta je procenjena na oko 13,5 miliona evra.

PARAĆINCI I U NASTAVKU

SHODNO predviđenoj građevinskoj dinamici, kako se novoizgrađeni soliteri u Dositejevoj budu useljavali, tako će se i rušti devestirani objekti. Posle sprovedene javne nabavke, kako nezvanično saznajemo, izgradnja druge osmospratnice sa 86 stanova je poverena firmi "Ljuba invest" iz Paraćina, istoj onoj koja je izgradila i prvu zgradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)