OMAŽ ZAVIČAJU VANSERIJSKIH LIČNOSTI: Tomislav Petrović napisao knjigu pod naslovom "Jabučje, o svemu pomalo"

B. PUZOVIĆ

18. 01. 2021. u 09:37

TOMISLAV Toma Petrović je o svom zavičaju - jednom od najvećih sela u Srbiji, na teritoriji Lajkovca - napisao knjigu koju je naslovio "Jabučje, o svemu pomalo".

ОМАЖ ЗАВИЧАЈУ ВАНСЕРИЈСКИХ ЛИЧНОСТИ: Томислав Петровић написао књигу под насловом Јабучје,  о свему помало

Foto B. Puzović

Uz istorijske i statističke podatke, delo obiluje i brojnim interesantnim pričama iz Jabučja, te biografijama ljudi poreklom iz ovog sela...

Jabučje, pritom, zauzima oko 46 kvadratnih kilometara u plodnoj dolini reke Kolubare, ali i po brežuljcima uz granicu Šumadije sa opštinom Lajkovac, nekada čuvenom železničkom varošicom, jednom od najvećih raskrsnica nekadašnje uzane "ćirine" pruge. A, upravo je postavljanje tog koloseka, 1908, označilo početak intenzivnog razvoja ovog sela koje danas spada među najvećim i najrazvijenijim selima u Srbiji, sa izuzetnim potencijalom za ratarstvo, voćarstvo i vinogradarstvo. Po popisu iz 2002, Jabučje je imalo 3.245 stanovnika.

- Selo je iznedrilo mnoge poznate ličnosti, među kojima je i Čeda Jelenić, osnivač i dugogodišnji generalni direktor robnih kuća "Beograd", u čije vreme je dnevni pazar iznosio i tri miliona nemačkih maraka, a preduzeće imalo 4.500 zaposlenih i 40 poslovnih objekata sa 288.000 kvadrata - kaže Petrović. - Poznat je i dr Bogoljub Boja Marković, lekar iz VMA, potom načelnik Urološkog odeljenja i upravnik Hirurške klinike KBC "Bežanijska kosa". Iz Jabučja su i braća Bajić, Tomislav i Andrija, pevači, tekstopisci i kompozitori narodne muzike, koji su Arhivu Radio Beograda ostavili 120 trajnih tonskih snimaka.

DIPLOMSKI KAO INSPIRACIJA

- MOLBA jednog studenta geografije, da mu pomognem u izradi diplomskog rada na temu nastanka i razvoja Jabučja se, eto, pretvorila u pasionirano prikupljanje podataka o mom rodnom selu - kaže Petrović, inače jedan od najuspešnijih radio-amatera Srbije i bivše Jugoslavije. - Najviše sam saznao iz knjige Vladimira V. Bajića koji je obuhvatio istorijat sela do 1957, a ja sam tragao nadalje".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)