MEHANIZMI KONTROLE I RAVNOTEŽE U EU: Predavanje dr Jelene Todorović Lazić na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada

V.N.

18. 01. 2021. u 09:44

PREDAVANjE dr Jelene Todorović Lazić „Mehanizmi kontrole i ravnoteže u Evropskoj uniji – četvrti stub vladavine prava“ može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

МЕХАНИЗМИ КОНТРОЛЕ И РАВНОТЕЖЕ У ЕУ: Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада

Foto: KCNS

Oslanjajući se na odgovoran, demokratski i pluralistički proces donošenja zakona, njihovu ustavnu i sudsku reviziju, podelu vlasti, transparentnu javnu upravu, kao i efikasne nezavisne vlasti (Obmudsman i Nacionalna institucija za ljudska prava), mehanizmi kontrole i ravnoteže predstavljaju srž vladavine prava i okvir u kome postoji aktivno civilno društvo.


Na taj način omogućena je rasprava i nadzor onih koji su na vlasti, a pokušaj ukidanja aktera civilnog društva predstavlja drastičan korak upozorenja u pokušaju kršenja vladavine prava. Drugi korak je svakako zaobilaženje parlamenta u zakonodavnoj proceduri, što može dovesti do iskrivljene podele vlasti.

Prvi izveštaj o vladavini prava rezultat je novog dijaloga između Komisije i država članica, i važan korak ka jačanju razumevanja vladavine prava u EU i međusobnog poverenja. Cilj svega ovoga svakako je povećana svest o mehanizmima kontrole i ravnoteže što bi dovelo i do veće otpornosti vladavine prava u evropskim demokratijama.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)