IZVORIŠTA SU ZAŠTIĆENA: Zbog izlivanja jalovišta iz Trepče u Ibar preduzete preventivne mere

G.Ćirović

18. 01. 2021. u 11:50

VODA u Kraljevu ispravna je za piće. Preduzete su sve preventivne mere od mesta ulaska Ibra na teriroriju Srbije. Sva izvorišta su zaštićena i neće biti ugrožena.

ИЗВОРИШТА СУ ЗАШТИЋЕНА: Због изливања јаловишта из Трепче у Ибар предузете превентивне мере

Foto: Goran Šljivić

Talas Ibra sa izlivenim jalovištem iz rudnika Trepče koji još nije stigao ni do Raške, proteći će sredinom reke i neće biti u priobalju. Prema proceni stručnjaka „Srbijavoda“, moguće je da tek narednog vikenda u Ibru kroz Kraljevo bude detektovano nešto od izlivene materije. Analize vode se rade na veći broj parametara od uobičejenih, tako da Kraljevčani mogu biti potpuno mirni.

Ovo je izjavio dr Aleksandar Macan, direktor Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu povodom izlivanja jalovišta iz rudnika Trepča u Ibar. On je dodao i da se još ne zna precizno koliko se jalošita izlilo i da „Srbijavode“ vrše analize na području Trepče, Kosovske Mitrovice i Leposavića koliko je to moguće u ovoj situaciji.

- Republički krizni štab je naložio da se na vodotoku od Rudnice, preko Lakta u Bogutovcu, do Kraljeva uzmu profili preko nadležne Agencije za zaštitu životne sredine koja će obaviti analize na materije izlivene iz jalovišta i preduzeti odgovarajuće mere – naglasio je dr Macan.

- Reka ima svoj sistem prečišćavanja, a s obzirom na povećani vodostaj očekujemo da razlaganje materija bude što veće, tako da se možda u Kraljevu neće ni detekotovati.

Istovremeno, u koordinaciji sa Štabom za vanredne situacije, Inspektoratom za vode i Zavodom za javno zdravlje, i kraljevački „Vodovod“ je preduzeo preventivne mere.

- Preventivno su isključeni bunari B3 i B6 u Konarevskom i Žičkom polju – kaže Aleksandar Protić, v.d. direktora JKP „Vodovod“ u Kraljevu.

- Naložena je proširena analiza koja podrazumeva i kontrolu prisustva teških metala u pijaćoj vodi. Kontrola se obavlja na svakih sat vremena, tako da su apsolutno preduzete sve mere u našoj nadležnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)