EPIDEMIJA PREKINULA TRADICIJU: Ove godine bez bogojavljenskog plivanja u Vlasotincu

I.Mitić

18. 01. 2021. u 12:45

ZBOG aktuelne epidemiološke situacije ove godine u Vlasotincu neće biti održano tradicionalno bogojavljensko plivanje, saopštio je organizacioni odbor ove manifestacije.

ЕПИДЕМИЈА ПРЕКИНУЛА ТРАДИЦИЈУ: Ове године без богојављенског пливања у Власотинцу

Foto: I. Mitić

Takva odluka je doneta zbog brige o zdravlju i sigurnosti učesnika, posmatrača, pokrivitelja i organizatora.

- Organizacioni odbor smatra da su zdravlje, solidarnost i briga, sa ciljem savladavanja posledica virusa korona, obaveza svih nas, a ponajviše onih koji imaju snage i hrabrosti da plivaju za Časni krst. Zato predlažemo da 19. januara odemo u svoje bogomolje i da se pomolimo za mir, slogu i zdravlje svih – istakao je Srba Takić, član organizacionog odbora.

Ove godine trebalo je da bude održano jubilarno 15. bogojavljensko plivanje u Vlasini. Prethodna nadmetanja obeležio je veliki broj učesnika koje su sa obale, svake godine, posmatrale hiljade ljudi. To je ovo nadmetanje činilo najvećim na jugu Srbije, a obeležio ga je i mali Kristijan Pešić. On je, sa svojim ocem, učestvovao na ovom takmičenju od svoje prve do desete godine života kada je, uz dobru volju konkurenata, i uspeo da prvi dopliva do Časnog krsta.

Bogojavljensko plivanje u Vlasotincu iniciralo je Udruženje poštovalaca Svete Gore Atonske, uz blagoslov sveštenstva i pod pokroviteljstvom lokalne samuprave. U međuvremenu brigu o ovoj tradiciji preuzela je vlasotinačka Turistička organizacija kao i preduzeća i ustanove vlasotinačke opštine i brojni sponzori.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)