RODE OSTALE DA ZIMUJU: Na tri lokacije u Srbiji uočene bele rode, građani zahtevaju njihovo zbrinjavanje

Lj.P.

18. 01. 2021. u 16:48

DRUŠTVU za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS), prethodnih dana javljaju se zabrinuti građani, koji zahtevaju da se zbrinu bele rode koje u zimskim mesecima borave u Srbiji. U Leskovcu su trenutno njih tri, u Zrenjaninu jedna, a u okolini Beograda najmanje četiri.

РОДЕ ОСТАЛЕ ДА ЗИМУЈУ: На три локације у Србији уочене беле роде, грађани захтевају њихово збрињавање

Ilustracija Foto: Arhiva

U gotovo svim slučajevima rode su viđene dok odmaraju na poljima, na krovovima kuća i drugih objekata, ili na stubovima za prenos elekrtrične energije.

Bele rode su prave selice koje već krajem leta odlaze put Afrike, a u naše krajeve se vraćaju tkom marta. Razlog za njihovu, kao i za seobu većine ptica selica, jeste nedostatak hrane za vreme hladnog dela godine. Omiljen plen roda, vodozemci, gmizavci i insekti nisu im dostupni u jesenjim i zimskim mesecima, međutim, rode uspevaju da im nađu zamenu.

Kako saopštavaju iz DZPPS ornitolozi decenijama unazad prate bele rode koje uspešno prezimljavaju u Evropi. Naučile su da pronađu drugačije izvore hrane, pa u nedostatku uobičajenog plena love glodare na poljima ili hranu traže na deponijama.

- Primera radi, u Španiji zimuju hiljade roda koje bogatu trpezu nalaze na smetlištima. I u Srbiji rode često posećuju deponije pored velikih gradova – kaže Milan Ružić izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

- Brižni građani prvo misle da je ptica povređena i da nije sposobna da odleti na jug, zatim da joj je hladno i da nema šta da jede. Mi ih umirujemo i objašnjavamo da je to prirodan proces i da rode treba zbrinuti samo u slučajevima kada im je život zaista u opasnosti. Tada se obraćamo zavodima za zaštitu prirode čiji je to posao.

Iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije apeluju na građane da im dojave za bele rode koje viđaju, te da ih bez dozvole i prisustva stručnih institucija ne hvataju i uznemiravaju jer time mogu da dovedu iscrpljivanja ili povređivanja ptica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)