SVETOSAVSKA NEDELJA ONLAJN: Vranje jedini grad u zemlji koji se može pohvaliti dugom tradicijom proslavljanja Svetog Save

J.S.

22. 01. 2021. u 20:43

U VRANjU je juče svečano otvorena 31. „Svetosavska nedelja“, kulturno-prosvetna i duhovna manifestacija.

СВЕТОСАВСКА НЕДЕЉА ОНЛАЈН: Врање једини град у земљи који се може похвалити дугом традицијом прослављања Светог Саве

Foto: J.S.

Na otvaranju gradonačelnik dr Slobodan Milenković rekao je da je Vranje jedini grad u zemlji, koji se može pohvaliti tako dugom tradicijom organizovanog proslavljanja Svetog Save.

- Trideset prva Svetosavska nedelja, na žalost, održaće se u izmenjenom obimu i obliku, jer nam to diktiraju trenutak, epidemijska situacija, ali i naša želja i obaveza da ne ugrozimo zdravlje učesnika, nosioca programa manifestacije. Zato smo odlučili da programe realizujemo onlajn, tako da naši sugrađani, poštovaoci lika i dela Svetog Save, neće biti uskraćeni da prate sadržaje ovogodišnje manifestacije. Naša istrajnost da održimo kontinuitet organizovanja Svetosavske nedelje dokaz je doslednosti sadašnjih generacija da na jedan primeren način slave lik i delo velikog prosvetitelja – rekao je Milenković.

Vladika vranjski Pahomije predstavio je postavku koja govori o dva veka postojanja crkve Uspenija Presvete Bogorodice u Sobini. Himnu Svetom Savi izvela je  Sofija Stanković, učenica  Muzičke škole ,,Stevan Mokranjac.

,,Svetosavska nedelja’’ nastavlja se večeras predstavom glumaca vranjskog teatra ,,Princ se neće vratiti’’, od 19 sati, na FB stranici manifestacije. Narednog dana, 23. januara, od 20 sati na programu je  koncert duhovne i izvorne muzike grupe ,,Izvor". Video susret književnika Aleksandre Jovanović, Stevana Miloševića i Nemanje Stojkovića Blekija sa publikom, pod nazivom ,,Razgovor s poezijom’’ biće priređen u nedelju, 24. januara, takođe od 20 sati. Osim na zvaničnoj Fejsbuk stranici manifestacije, program ,,Svetosavske nedelje’’ će biti emitovan i na lokalnim televizijskim stanicama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UŽIČKI GIMNAZIJALCI REĐAJU USPEHE: Zaljubljeni u nauku