PLATIO BIH DA IH SE REŠIM: Haos u zgradi Novom Sadu, Dobrivoje ne može da reši neslogu stanara čiji je prinudni upravnik

Lj. Preradović - M. Stanojković

23. 01. 2021. u 13:00

OD upravnika se mnogo očekuje otkako su postali deo svakodnevice stanara, ali ima slučajeva kada nagomilane probleme ne bi mogli da reše čak i da ne izlaze iz zgrade, jer za neslogu i praznu kasu čarobnog štapića nema.

ПЛАТИО БИХ ДА ИХ СЕ РЕШИМ: Хаос у згради Новом Саду, Добривоје не може да реши неслогу станара чији је принудни управник

Dobrivoje Simić / Foto Lj. P.

Loši komšijski i zamršeni imovinski odnosi, zdravstveni problemi, nedostatak finansija... Sve se to skupilo za vratom stanara iz novosadske oronule stogodišnje kuće sa pet stanova u Stevana Sremca 23, ali i profesionalnim upravniku Dobrivoju Simiću, koji je od pre dva dana morao da preuzme prinudno upravljanje na ovoj adresi.

Zbog teške situacije koju je zatekao i nemogućnosti da uvede red u ovu stambenu zajednicu, koju je stavio na svoj spisak upravljanja kako ne bi izgubio licencu, spreman je i da plati drugom upravniku koji bi hteo da se prihvati ovog, kako kaže, sizifovskog posla. Jer, ukoliko se stanari ne dogovore i među sobom ne izaberu upravnika, njegov privremen posao mogao bi da se otegne unedogled.

Foto Lj. P.

Profesionalni upravnik Simić objašnjava da je pre dva dana dobio rešenje da uvede prinudnu upravu u ovu zgradu. Tek kada je juče u nju kročio, shvatio je da od tog posla nema ništa i da je upao u začarani krug.

- Zatekao sam pet vlasnika posebnih delova, kuća u raspadanju, krov koji curi sa svih strana. Dva vlasnika su preminula i ko zna kada će biti ostavinska rasprava, dvorište gde su tri dvorišna stana je u haosu i neredu, leglo zaraze na sve strane, psi u dvorištu, a niko ni sa kim ne govori - objašnjava Simić. - Tu niko ne može da pomogne, a kamoli ja, jedino da od svojih para finansiram sve. Nisam odbio, jer bih bio kažnjen u Sudu časti i mogao bih da izgubim licencu. Treba sad naći i profesionalnog upravnika koji bi preuzeo zgradu, a spreman sam da častim upravnika koji je preuzme.

Ovi stanari zbog loših međusobnih odnosa, ali i situacije u kojoj se nalaze, ne žele niti, kako kažu, mogu, da se bave propisima ili upravljanjem zgradom. Ovde ni profesionalni upravnik nema magični štap za rešenje problema, jer novca za ulaganje nema. A on svoje usluge mora po zakonu da ispostavi na računima.

- Ja ću ovde mesečno da zaradim 1.000 dinara, a ovaj posao ne vredi nikakvog novca - žali se Simić. - Pitanje je i da li ću i taj novac dobiti, jer su stanari u teškoj situaciji. A o investicionom ili bilo kakvom drugom održavanju ni da ne pomišljam. Ovim ljudima je potrebna socijalna pomoć, a ne pomoć upravnika.

ZAPUŠTENO U zajedničkom dvorištu kao na deponiji, Foto Lj. P.

Prinudni upravnik je vlasnicima stanova predočio da će uskoro sazvati sve stanare i da će pokušati da ih ubedi da između sebe izaberu predsednika stambene zajednice, kojeg ne bi morali da plaćaju. Od tog ishoda zavisiće sledeći potezi.

NIKO NIJE SPOSOBAN

PRIZNAJUĆI da prizor zaista nije prijatan za oko, jedna od vlasnica stanova, odbijajući da se fotografiše i da joj se ime objavi u novinama, kaže da ona, ali ni vlasnici preostala dva useljena stana, ne želi da se prihvati obaveze upravnika.

- Morala bih da čitam zakone i propise, i odmah sam rekla da ja to ne mogu - iskreno priča ova žena i dodaje da zbog zdravstvenih problema suprug i ona već nekoliko meseci nisu u stanju da rade teže poslove i srede dvorište. - Popravljali smo deo krova i kod nas ne prokišnjava. I komšija do nas se pre nekoliko meseci povredio, ni on ne može ništa da radi. Šta će naslednici uraditi sa svojim stanovima, nije mi poznato.

PKS: NE SME DA ODBIJE

U Privrednoj komori Srbije ističu da je profesionalni upravnik imenovan u postupku prinudne uprave dužan da obavlja poslove upravljanja sve dok stambena zajednica ne donese odluku o izboru upravnika ili dok ne zaključi ugovor o profesionalnom upravljanju.

- Neopravdano odbijanje poslova koji se dobijaju kroz postupak prinudne uprave propisano je kao teža povreda profesionalnih standarda i normativa u obavljanju poslova profesionalnog upravljanja iz Kodeksa poslovnog morala i sankcioniše se pred Sudom časti - kaže Miladinka Bodrožić, tužilac Suda časti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije