PRIZNANJE PLANINARIMA: Šest vidikovaca na Vršačkim planinama dobilo njihova imena

J. J. BALjAK

23. 01. 2021. u 21:17

ČLANOVI Planinarsko-smučarskog društva „Vršačka kula“ na lep način su se odužili svojim istaknutim članovima, jer su dosad bezimenim vidikovcima na Vršačkim planinama dali njihova imena.

ПРИЗНАЊЕ ПЛАНИНАРИМА: Шест видиковаца на Вршачким планинама добило њихова имена

Foto: Đorđe Guga

Tako od sada brojni posetioci ove ravničarske lepotice mogu da uživaju u nestvarnim pogledima sa Živkovićevog, Valterovog, Kalmanovog, Grnarskovog, Častvenovog i Guginog vidikovca, koji se uglavnom nalaze u blizini Đakovog vrha i vrha Lisičja glava.

- Ti vidikovci su oduvek postojali, ali smo ih tek poslednjih godina „otvorili“, kada smo prokrčili puteve do njih, kako bi svi posetioci odatle mogli da uživaju u nestvarnim pogledima. Nazvali smo ih po svojim istaknutim članovima, od kojih neki više nisu među živima, jer su dali veliki doprinos u markiranju, obeležavanju i održavanju šetačkih staza na Vršačkim planinama – kaže inicijator ove ideje Đorđe Guga, čije ime takođe nosi jedan od ovih vidikovaca.

Guga je zaslužan i što je vidikovac Turban, na brdu Turska glava, postao jedan od najposećenijih, s obzirom na to da se nalazi u urbanizovanoj zoni Vršačkih planina – između Vršačke kule i odmarališta Crvenog krsta.

- Stazu do njega smo prokrčili pre pet godina. Prilično je brdovita, ali nije dugačka, pa se tu penju i roditelji sa malom decom – dodaje Guga, inače član PSD „Vršačka kula“.

Foto: Đorđe Guga

Đorđe Guga

Popularan je i prvi vidikovac na koji se nailazi kada se iz grada stepeništem penje na breg – potpuno urbanizovani vidikovac kod crkve Svetog krsta, kao i stene Riklijaneri, koje se nalaze na Stazi zdravlja, u neposrednoj blizini Kluba ekstremnih sportova „Izazov“.

- U planu je otvaranje još nekoliko vidikovaca na stenama kod „Izazova“, a na jednom ćemo postaviti i mobilijar za izlet – najavljuje Guga.

Svi ovi vidikovci uskoro će biti dostupni i najobičnijim šetačima, jer bi do proleća trebalo da budu postavljeni novi putokazi, koji će i neiskusnim posetiocima omogućiti da bez vodiča uživaju u svim prirodnim lepotama Vršačkih planina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024