PRESKUPA PRAVDA "NA TOČKOVIMA": Još se ne zna zašto privremeno izmeštanje pirotskog zatvora u KPZ "Niš" traje duže od devet meseci

V. ĆIRIĆ

24. 01. 2021. u 08:00

OD privremenog izmeštanja pirotskog zatvora u KPZ "Niš" je prošlo više od devet meseci, a sudbina te ustanove - u kojoj su poslednji "stanari" bili oni koji su se ogrešili o samoizolaciju - još je neizvesna. Posebno za pirotsko pravosuđe, odnosno zaposlene u zatvoru koji svakodnevno putuju od Pirota do Niša i nazad.

ПРЕСКУПА ПРАВДА НА ТОЧКОВИМА: Jош се не зна зашто привремено измештање пиротског затвора у КПЗ Ниш траје дуже од девет месеци

Foto V. Ćirić

Ništa bolje nije ni velikom broju zatvorenika koji se iz niškog zatvora maricama dovoze u Pirot, kako bi bili procesuirani pred Višim ili Osnovnim sudom, tužilaštvima, Prekršajim sudom, i istragom...

U opštoj neizvesnosti dokle će to biti tako, jedino što je poznato jeste činjenica da svako dovođenje jednog zatvorenika u Pirot državu Srbiju košta 5.600 dinara, pa nije teško izračunati da se radi o višemilionskim troškovima dolaska do pravde. Jer, na cenu prevoza zatvorenika treba dodati i troškove obezbeđivanja prisustva svedoka, veštaka, advokata... angažovanja saniteta, bez sabiranja suma koje - ako žele da posete svoje iza rešetaka - moraju da izdvoje članovi porodica i rođaci.

TERITORIJA

PIROTSKI zatvor "pokriva" područje jedinog grada na krajnjem jugoistoku Srbije, te Dimitrovgrad, Belu Palanku i Babušnicu, ali i granični prelaz "Gradina" koji je od niškog zatvora udaljen više od stotinu kilometara. Zvanično je, inače, bio ocenjen kao jedan od najbezbednijih u Srbiji.

Poseban problem, međutim, predstavlja činjenica da u ovakvim okolnostima, neretko, nije moguće obezbediti valjano sprovođenje svih zakonskih procedura. Događa se, naime, da tokom pomenutih "putešestvija", radi uštede, u istoj "marici" bude i po nekoliko pritvorenih osoba, od kojih mnogi ne bi smeli da budu u istom vozilu jer su saučesnici u izvršenju istog krivičnog dela.

Ugrožena i ljudska prava

ZAMENIK gradonačelnika Pirota Miloš Colić potvrđuje da je lokalna samouprava upoznata sa ovim problemom i najavljuje da će, zajedno sa ovdašnjim nadležnim institucijama, novim dopisom od Ministarstva pravde zahtevati rešenje. Ukazuje i na to da su sada mnogima ugrožena i ljudskih prava, s obzirom na to da istraga mora biti okončana za 48 sati od momenta pritvaranja, a to često - upravo zbog putovanja - nije moguće.

Advokati ovu okolnost obilato koriste, pa se njihovi štićenici - često i neopravdano, zbog formalno pravnih propusta - nađu na slobodi, iako bi morali poduže da budu iza rešetaka.

KAPACITET  pogled na pirotski zatvor, Foto V. Ćirić

S druge strane, osim konstatacije da nikada nije doneta odluka o ukidanju pirotskog zatvora, te da je on privremeno izmešten zbog renoviranja koje je, inače, završeno još pre četiri godine, iz Ministarstva pravde nema bilo kakvog obaveštenja. U Pirotu se, sada, nadaju da će novi ministar pravde Maja Popović imati više razumevanja za rešavanje ovog problema koji je vezao ruke pirotskom pravosuđu, odnosno da će konačno biti aktiviran pirotski zatvor koji ovde postoji već 120 godina!

URGENCIJE Zgrada Višeg suda, Foto V. Ćirić

U međuvremenu je, zbog neodržive situacije, iz Pirota put Ministarstva do sada upućeno više dopisa - iz Višeg suda, Tužilaštva, Advokatske komore, ali i iz Sindikalne organizacije pravosudnih radnika Srbije. Iako iz Beograda nikada nije stigao bilo kakav odgovor, nezvanično se saznaje da će pirotski zatvor ponovo početi da radi od 1. juna, ali uz uslov da se iz spratnog dela zgrade izmesti Republički katastar koji je, inače, na toj adresi već decenijama unazad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)