TVRĐAVA I DALJE NEDOSTUPNA: Prihvaćen projekat za izgradnju novog pešačkog mosta preko Ibra u Magliču

G. ĆIROVIĆ

25. 01. 2021. u 15:00

NA istom mestu gde je nabujali Ibar, lane u junu, srušio stari i dotrajali pešački viseći most u Magliču - jedinu komunikaciju sa istoimenom srednjovekovnom tvrđavom na desnoj obali , koja predstavlja turističku atrakciju - ovog proleća bi trebalo da počne izgradnja potpuno novog prelaza.

ТВРЂАВА И ДАЉЕ НЕДОСТУПНА: Прихваћен пројекат за изградњу новог пешачког моста преко Ибра у Магличу

Foto G. Šljivić

- Posle dve revizije, Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima je prihvatila projekat i obezbedila sredstva, pa očekujem da ćemo u martu započeti realizaciju i raspisati javnu nabavku za izbor izvođača - kaže koordinator projekta Vukosav Konjikušić, napominjući i to da će raspon novog mosta čija se vrednost procenjuje na oko osam miliona iznositi 70 metara, a širina 130 centimetara.

Kako je projektovano, imaće tri nosača u vodi i dva na obalama Ibra, a gradiće se kombinacijom asfalta, čelika i betona.

Inače, dok se ne sagradi novi most, srednjovekovna tvrđava - kao atraktivna kulturno-istorijska i turistička destinacija u Ibarskoj klisuri - moći će da se gleda samo iz daleka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DECI NAJBOLJE PREDSTAVE: Počinje 14. Pozorišni festival „ZajeČAR“