JEDAN NAMET PUNO IMENA: Ekolog iz Odžaka pozvao 2.500 udruženja u Srbiji da zatraže ukidanje takse na vodomer

Z. Rajić

25. 01. 2021. u 09:56

EKOLOG Dušan Mirković iz Odžaka, koji je posle devet godina uporne borbe dokazao da se u njegovoj opštini nezakonito naplaćuje taksa na vodomer, i izdejstvovao da se ona ovog meseca skine sa računa za vodu, pozvao je udruženja za zaštitu životne sredine u Srbiji da zatraže ukidanje i u svojim lokalnim zajednicama. Apel je uputio na adrese oko 2.500 nevladinih organizacija.

ЈЕДАН НАМЕТ ПУНО ИМЕНА: Еколог из Оџака позвао 2.500 удружења у Србији да затраже укидање таксе на водомер

Foto Z.R.

- Skoro sva javna komunalna preduzeća u Srbiji naplaćuju neki namet mimo redovne cene, a "krste" ga različitim imenima. U Novom Sadu je to "spremnost sistema vodovoda i kanalizacije", u Beogradu "pogonska spremnost sistema", u Gornjem Milanovcu i Kuli "održavanje vodovodnog priključka", u Bačkoj Palanci "održavanje mernog mesta", u Nišu "doprinos za vodu", u Pančevu "naknada za merno mesto", u Vrbasu "taksa za vodovodni priključak"... - naveo je Mirković.

U Odžacima je 2011. uvedena "taksa na brojilo", koja je kasnije preimenovana u "baždarenje vodomera", a od decembra 2012. naplaćivana je kao "naknada za održavanje vodomera".

- Ta naknada se koristila namenski, za baždarenje, održavanje i zamenu vodomera. To je značilo da, ma koliko puta se nekom u toku meseca pokvarilo brojilo, bilo bi zamenjeno bez ikakve naplate - rekao je direktor JKP "Usluga" u Odžacima Nikola Arsić.

INICIJATIVA USTAVNOM SUDU

TAKSE ili naknade za vodomer u opštinama i gradovima bile su, ili sada iznose, od 50 do 140 dinara mesečno. Advokat Ekološkog pokreta Odžaka (EPO) Ivan D. Ninić iz Beograda objasnio je da je za povraćaj novca neophodno da nezakonitost naplate konstatuje Ustavni sud, kojem je inicijativu povodom toga Mirković podneo u avgustu prošle godine.

Dušan Mirković, Foto Z.R.

Mirković je, međutim, dobio podršku republičke inspekcije za tvrdnju da vodomer pripada komunalnim preduzećima, a ne korisnicima, te da oni nisu dužni da za njega plaćaju naknadu.

- Dažbina za brojilo je nedopustiva, jer ako se cenom komunalne usluge obezbeđuje dobit, kako to piše u Zakonu o komunalnim delatnostima, onda je svaka naplata mimo te cene pljačkanje korisnika - naglasio je Mirković.

VODOMER Održavanje je obaveza JKP, Foto J.T.

Prema njegovim rečima, dva JKP u odžačkoj opštini, "Usluga" i "Brestkom", za devet i po godina su od takse na brojilo (50 dinara mesečno), odnosno naknade za održavanje vodomera (65 dinara) prihodovala oko 400.000 evra. Odžačani očekuju da im taj novac bude vraćen tako što će ih JKP i određenom periodu osloboditi plaćanja redovnih usluga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije