"SA OSMEHOM U VRTIĆ": Projekat inkluzivnog predškolskog vaspitanja

B.Grujić

25. 01. 2021. u 12:34

"SA OSMEHOM u vrtić" je projekat inkluzivnog predškolskog vaspitanja, koji je pokrenulo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, a realizuje ga grad Zrenjanin, uz podršku Svetske banke.

СА ОСМЕХОМ У ВРТИЋ: Пројекат инклузивног предшколског васпитања

Foto: grad Zrenjanin

Partneri na ovom projektu su Predškolska ustanova, Centar za socijalni rad, Crveni krst, Dom zdravlja "Dr Boško Vrebalov", Opšta bolnica "Dr Đorđe Joanović" i Udruženje "Ostanimo budni". 

Foto: grad Zrenjanin

 

 - Cilj projekta je da unapredi dostupnost, kvalitet i jednakost predškolskog vaspitanja i obrazovanja svakog deteta od rođenja pa do polaska u školu, naročito za decu iz osetljivih grupa - naglašavaju stručne saradnice, pedagozi Ivana Stojković i Maja Šujica i vaspitačice Jasmina Ružić i Slađana Rajlić, koje su uspešno realizovale radionicu "Zima, zima, neka radost donese svima" i sa decom usavršavale prirodne oblike kretanja, sticanje senzornih iskustava i usvajanje osnovnih pravila ponašanja. 

Za svako dete koje je stiglo do cilja bilo je pripremljeno „skriveno blago", a mališani su imali priliku  da  vežbaju, crtaju, igraju se  i uživaju u istraživačkim aktivnostima.

UHVATILI SNEG U ZRENjANINU

Zimska radionica je uspešno realizovana zahvaljujući snegu, koji je pao, a deca učesnici projekta su zajedno sa vaspitačima, uspešno savladala "Poligon sa sankama", „Snežni tobogan", „Pronađi životinju u snegu", „Šareni sneg", „Ledeni kolači",  „Mali Sneško"....  

- Zimski vazduh je izvanredno sredstvo za jačanje dečjeg organizma, on povećava otpornost i štiti od različitih infekcija, a zabavnim igrama na snegu, deca stiču različite veštine i znanja. Igre snegom kao i pravljenje različitih građevina od snega, zahtevaju stalnu aktivnost, gde su stalno u pokretu, što pospešuje njihovu cirkulaciju i funkciju organa - kaže Maja Šujica, pedagog za fizičko vaspitanje u Predškolskoj ustanovi u Zrenjaninu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja