PREDSTAVU SPREMALI PUTEM SKAJPA: Kruševački glumci spremili premijeru u vreme epidemije korona virusa (FOTO)

S. B.

05. 02. 2021. u 17:24

PREDSTAVA “Za sada je ok”,čija je premijera večeras od 19 sati u pozorištu u Kruševcu nastala je za manje od dva meseca.Probe dela, po tekstu Nataše Rajković ”Prozor”, rađene su putem “Skajpa” i ni krajnje neobični epidemiološki uslovi pripreme nisu uticali na konačan kvalitet predstave koju je režirala Snežana Trišić.

ПРЕДСТАВУ СПРЕМАЛИ ПУТЕМ СКАЈПА: Крушевачки глумци спремили премијеру у време епидемије корона вируса (ФОТО)

Foto: Pozorište

Glumci Biljana Nikolić, Dejan Tončić, Bojan Veljović i Nikola Rakić praktično su učestvovali u stvaranju komada.

-Ova predstava je nastala kao posledica introspekcije autorskog tima i glumaca-kaže Snežana Trišić.

- Sagledali smo stare, poznate obrasce života, odnosa, ponašanja u novim okolnostima koje su nas zadesile. Nova situacija izazvana pandemijom može se posmatrati kao kriza ali i kao šansa. Krizna situacija u pozorištu i drami najčešće je najveći potencijal predstave jer kriza zahteva napor, prevazilaženje, traganje za rešenjima, odluke, promene i borbu. U kriznoj situaciji nepogrešivo otkrivamo ko je ko, u njoj se lik razotkriva, otvara i gradi, na sceni kao i u životu.

Likovi na sceni satkani su od fragmenata priča, iskustava, osećanja.

-Posle dugo vremena, bavila sam se svakodnevicom i intimom-napominje koautorka dela.- Tu nema istorijskih likova ili istorijskih i političkih prevrata ili filozofskih pitanja, ovde se lična i društvena drama događa dok se spremamo da krenemo od kuće na posao. A ako je taj posao u bolnici, otvaraju se brojna etička pitanja ali i veoma složen odnos prema bolesti, međuljudskim profesionalnim i intimnim odnosima. Bavili smo se odnosima koji su oboleli i na neki način su se zaglavili, ispraznili, umorili. Kao i odnosima koji su utemeljeni na nepravdi. Bolest je često posledica nerazrešenih trauma i problema, nekome izlaz, a nekom oružje i sredstvo manipulacije.

U središtu priče su Milena, glavna medicinska sestra sa odeljenja za ortopediju i njen suprug, zatim šef na poslu i pacijent u bolnici.

-E sad, da li su to baš ti likovi ili smo to mi ili su to glumci na sceni?-pita se autorka.- Čije snove oni sanjaju i da li su ti snovi njihova pribežišta ili naši tajni svetovi? Teško bi bilo razjasniti i postaviti tačne granice i dijagnoze jer kada se radi o ljubavi, tu nema prave dijagnoze, vakcine ili leka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!