SOLIDARNOST ZIDA TEMELJE: Porodica Jankov iz Bašaida nije sama

R. Šegrt

08. 02. 2021. u 13:05

TROČLANA porodica Jankov iz Bašaida, kod Kikinde, Radovan, Vera i njihova ćerka Ljiljana, nisu ostavljeni sami kada su početkom decembra prošle godine ostali bez krova nad glavom, jer im je kuća izgorela u iznenadnom požaru.

СОЛИДАРНОСТ ЗИДА ТЕМЕЉЕ: Породица Јанков из Башаида није сама

Foto R. Šegrt

Kao što sami nisu bili ni one noći kada im je goreo dom, tako ni sada kada ga obnavljaju iz temelja. U pomoć su im pritekli ljudi iz Mesne zajednice Bašaid i brojni meštani koji su sakupili novčanu pomoć. I Jankovi nisu sedeli skrštenih ruku, pa sada zidaju novu kuću i svi zajedno veruju da će u njoj ove godine početi novi, srećan život.

- Kuća je skroz srušena. Tako je moralo da se uradi, jer je gorela tri dana. Zidovi su nagoreli od vatre i natopljeni su vodom tokom gašenja, pa više nisu bili bezbedni.

Počeli smo da zidamo novu kuću, izliveni su temelji i sada se zidaju spoljni zidovi. Od novca koji su sakupili meštani platili smo majstore da urade temelj, beton nam je donirala firma "Eko gradnja", a mi smo kupili cigle i armaturu - priča Ljiljana Jankov.

Foto Privatna arhiva

Njen otac Radovan nakon požara čuva imanje i stoku, a spava u garaži, majka Vera mu tokom dana pomaže, a uveče prespava kod komšinice, dok njoj u ovoj teškoj situaciji pomaže ljubav, pa se preselila kod dečka.

- Meštani su se ujedinili i pokazali veliku solidarnost. Od njihovih dobrovoljnih priloga sakupili smo 212.000 dinara. Mesna zajednica pomoći će tako što će im donirati crep za krov. Drago nam je da se gradi nova kuća i verujemo da će Jankovi steći uslove da se ove godine usele - kažu u Mesnoj zajednici Bašaid.

I Jankovi nisu posustali, Ljiljana radi u jednoj tekstilnoj fabrici u Kikindi, otac i majka se trude da održe stoku i tako nastave život koji su nekada vodili.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)