Matić: Podrška razvoju turizma u Novom Pazaru, internet za ruralne krajeve

N. Kočović

20. 02. 2021. u 00:41

MINISTARKA trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić najavila je da će država nastaviti da ulaže u razvoj turističkih potencijala Novog Pazara, zaštitu kulturno-istorijskih spomenika, ali i telekomunikacionu infrastrukturu ruralnih krajeva.

Матић: Подршка развоју туризма у Новом Пазару, интернет за руралне крајеве

Foto: N. Kočović

Ona je obišla nedavno renoviranu zgradu Narodne biblioteke “Dositej Obradović” čije je radove finansiralo to Ministarstvo i najavila ulaganja u revitalizaciju objekata u njenoj blizini, Bedema i kule Motrilje.

- Pored njih, u kapitalni projekat Vlade Srbije uvršteni su i brojni hrišćanski i islamski kulturno-istorijski spomenici koji će biti obnovljeni i revitalizovani – poručila je ministarka.

Pored projekata za očuvanje bogato kulturno-istorijskog nasleđa, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija će podržati i projekte na unapređenju telekomunikacione infrastrukture.

- U prethodnom periodu je 12 škola dobilo lokalne računarske mreže, a već od aprila će početi radovi u još toliko škola u Novom Pazaru. Na jesen ćemo u 14 naselja, u izrazito ruralnim krajevima, raditi na uvođenju kompletne telekomunikacione infrastrukture, telefonije, interneta i kablovske televizije. To će doprineti da mladi iz 1.198 domaćinstava ostanu ovde, da doprinesu razvoju svog kraja – kazala je Matić.

Foto: N. Kočović

Ona je istakla da Novi Pazar ima bogat turistički potencijal i da su sadržaji koje nudi primamljivi turistima iz regiona, ali sve više i iz Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Kuvajta.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac najavio je da će ove godine, uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, biti završeno uređenje na Ribarićkom jezeru (Gazivode) i prošireni kapaciteti hotela na Atletskom stadionu.

- Ne postoji grad na Balkanu koji na tako malo prostora ima toliko spomenika pod zaštitom Uneska kao Novi Pazar. Ovo je grad gde se susreću istok i zapad, islam i hrišćanstvo, imamo prirodna bogatstva, termalne vode, blizu su Kopaonik, Golija, Pešter. Zbog toga želimo da dobrim projektima još više obogatimo našu turističku ponudu i povećamo naše potencijale – rekao je Biševac.

Nakon razgovora u lokalnoj samoupravi, ministarka Matić i gradski čelnici obišli su i Staru čaršiju, Sinan-begovu džamiju i manastir Sopoćani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a