OD NIKOLINOG ZAPOŠLJAVANJA DO VAKCINE: Sadržajna poseta ministarke Obradović gradu kraj Save

V.Mitrić

23. 02. 2021. u 10:30

MINISTARKA državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović imala je bogatu i sadržajnu posetu Šapcu, čiji je domaćin bio ovdašnji gradonačelnik dr Aleksandar Pajić.

ОД НИКОЛИНОГ ЗАПОШЉАВАЊА ДО ВАКЦИНЕ: Садржајна посета министарке Обрадовић граду крај Саве

Foto: GU Šabac

Razgovarali su o projektima koje frad planira da realizuje u narednom periodu, o ulaganjima, ali i načinima kako ovo ministarstvo može da pomogne Gradu Šapcu.

Gradonačelnik Pajić i ministarka Obradović posetili su Jedinstveno upravno mesto, otvoreno pre tačno godinu dana, koje je najpopularniji projekat Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave među gradovima i opštinama. Glavni cilj posete je uručenje ugovora o radu Nikoli Ninkoviću, slepom Šapčaninu, koji će u Gradskoj upravi raditi na poslovima izrade programa za evidenciju izdatih dokumenata iz matičnih službi.

- Danas sam sa gradonačelnikom razgovarala i o načinima na koje ministarstvo može da pomogne gradu Šapcu, o ulaganjima, o projektima za grad Šabac, konkretno o dva projekta. Renoviranje dela matične službe biće vizuelno bolje uređeno, ali će dobiti i softverske programe - rekla je ministarka Obradović i dodala da je drugi razlog posete obilazak Jedinstvenog upravnog mesta koje je otvoreno pre tačno godinu dana.

- Raduje me da vidim da Jedinstveno upravno mesto izuzetno funkcioniše, da su građani zadovoljni, da nema velike gužve i čekanja, što je i suština JUM-a, da na jednom mestu brzo, efikasno dobijete rešenje za svoj problem i da vam tako uštedimo i vreme i novac – naglasila  je ministarka Obradović i dodala da je treći povod dolaska, na njeno veliko zadovoljstvo, uručenje ugovora o radu Šapčaninu Nikoli Ninkoviću koji je do svoje 19. godine bio zdrav, a onda su nastupili zdravstveni problemi što je za posledicu imalo potpuni gubitak vida.

- Velika zahvalnost Nikolinoj porodici na svemu što su uradili za Nikolu. Ovo je zaista jedna ljudska priča. Zaslužuje više od jedne novinske crtice tokom današnjeg događaja. Ovo je priča koja mora da zvoni Srbijom! Treba da pokažemo šta je to što možemo da uradimo za one koji imaju neku vrstu invaliditeta, a pritom mogu mnogo da pomognu i rade u korist svih građana.

On će od danas raditi u Gradskoj upravi Šapca u odseku za informatiku. Za mene je ovo izuzetno važno, kao apel i obaveza gradovima i opštinama da pronađu u svojim sredinama ovako mlade, aktivne, energične ljude koji, bez obzira na svoj invaliditet, mogu i te kako mnogo da urade i pomognu svojim sugrađanima i rade na korist svih građana. Današnji dan je dan kada je Nikola heroj u Srbiji i očekujem da imamo puno takvih heroja širom Srbije.

 Gradonačelnik Šapca zahvalio se ministarki državne uprave i lokalne samouprave na poseti i istakao da će Grad Šabac tesno sarađivati sa svojom državom.

- Danas smo u Gradskoj kući dogovorili realizaciju nekih projekata za koje je Grad Šabac aplicirao kod resornog ministarstva, ali ono što je ključna priča je prijem u radni odnos Nikole Ninkovića, dečka koji ima 33 godine, a koji je sa 19 godina ostao potpuno slep -rekao nam je gradonačelnik Pajić. - Kao potpuno slep, borio se sa svojom porodicom da bude ravnopravan i vredan član ovog društva. To smo prepoznali. Njegov otac, koji preko 30 godina radi u Gradskoj upravi, zajedno sa njim pomoći će da izađemo u susret građanima Šapca i da evidencija koju ćemo voditi o izdatim dokumentima na mnogo brži i jednostavniji način u narednom periodu bude realizovana, odnosno, bude dostupna našim sugrađanima.

Zahvaljujem se ministarki što je u ovome prepoznala jednu bitnu stvar, a to je da treba da radimo sa svima, da svi u Republici Srbiji treba da budu jednaki. Mi ćemo se u Šapcu boriti da svi imaju jednaka prava.

- Prvo bih želeo da se zahvalim Ministarstvu što je u prošlom sazivu Vlade izdvojilo sredstva i kupilo licence za android uređaj za govorni softver za slepe i slabovide osobe, zatim, naravno, ministarki gospođi Obradović i našoj Gradskoj upravi koji su ukazali poverenje meni kao slabovidom programeru da pojačam njihov IT kadar. Želeo bih da pošaljem poruku svim slepim i slabovidim osobama koje ne koriste android uređaje da, kada je to država već obezbedila, da jedan pametni telefon android sa aplikacijom čitanja teksta može biti od velike koristi - dodao je Nikola.

Poseta vakcinalnog punkta

Prilikom posete Šapcu, ministarka je zajedno sa gradonačelnikom posetila i vakcinalni punkt u Srednjoj ekonomskoj školi „Stana Milanović“.

- Nemoguće je doći, a da ne obiđemo vakcinalni punkt jer Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave pomaže u organizaciji širom gradova i opština u Srbiji -ističe ministarka Obradović. - Želela sam da vidim kako to u Šapcu izgleda. Ovde je vakcinisano preko 18.000 ljudi, od toga je preko 7.000 primilo drugu dozu. Vrlo je važno da građani Srbije znaju da su sve one brojke koje izlaze u vestima istinite i zaista, to što smo prvi u Evropi i treći u svetu po broju vakcinisanih nije šarena laža. To je rezultat ozbiljnog rada i posvećenosti. Vidite i na ovom vakcinalnom punktu da nema gužve, građani su zadovoljni.

Korona već dugo traje. Ljudima je psihološki dosta priče o koroni, ali je upravo to rizična tačka na kojoj ne smemo da odustanemo. Potrebna je maksimalna posvećenost, disciplina, nošenje maski i vakcinacija. Pozivam sve one koji mogu, da dođu da se vakcinišu,a  tokom ove nedelje, osim uobičajenih grupa stanovništva, posebno prioritetnih, krenućemo  podsticanje na vakcinaciju i ugrožene, marginalizovane grupe, konkretno, romsku populaciju.

 Ministirka kaže da će se ući  i u nehigijenska naselja da im se  pomogne da se evidentiraju ako žele da se vakciniše.

- Nije reč o obaveznoj vakcinaciji, samo želimo da pomognemo ljudima koji možda nemaju pristup telefonu ili internetu da se prijave preko portala eUprave za vakcinaciju. Pomoći ćemo svim grupama kojima je možda problem da se prijave. Moramo to da im omogućimo jer zaista želimo da budemo ozbiljno društvo - izjavila je ministarka Obradović prilikom posete vakcinalnom punktu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni