JEČAM STRADAO VIŠE OD ŽITA: Nagle promene vremena oštetile ozime useve u južnom Banatu

J.J. Baljak

27. 02. 2021. u 13:21

NAGLE temperaturne promene, koje su u južnom Banatu u razmaku od svega desetak dana varirale od 13 stepeni Celzijusa ispod nule do sadašnjih +17, negativno su uticale na ozime useve pšenice i ječma.

ЈЕЧАМ СТРАДАО ВИШЕ ОД ЖИТА: Нагле промене времена оштетиле озиме усеве у јужном Банату

Foto: PSS Agrozavod

Uz standardne patogene, koji su inače prisutni u ovom periodu, pojavilo se i intenzivno žutilo lisne mase, što je zabrinulo ratare.

-Situacija sa pšenicom je naočigled dramatična, ali u suštini nije taško strašno, jer je čvor bokorenja kod većine ovih useva ostao očuvan, a to je najvažnije. Sa otopljavanjem će vrlo brzo doći do izbacivanja novih listova, tako da će se usevi oporaviti, što se ne može reći i za sve parcele pod ječmom, koji je pretrpeo veću štetu – kaže Vesna Jovančić iz PSS „Agrozavod“, koji pokriva teritorije Vršca, Kovina, Bele Crkve i Plandišta.

Najviše je stradao ječam koji je posejan u prvim rokovima setve i to na neadekvatnoj dubini. Tu se beleži propadanje većeg dela biljaka, što će uticati i na prinos.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

VELIKI DOGAĐAJ U VRANJU: Uručivanje boračkih legitimacija