ALARMANTNA SITUACIJA: Korona hara jugom Srbije, lekari zabrinuti

Novosti online

06. 03. 2021. u 09:54

VIRUS korona ne jenjava u Srbiji, a ponovo bi mogao da kulminira u Novom Pazaru, i to vrlo brzo, ocene su stručnjaka.

АЛАРМАНТНА СИТУАЦИЈА: Корона хара југом Србије, лекари забринути

Foto D. Milovanović

Maida Iković iz Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar kaže za TV Prva da je situacija zabrinjavajuća i alarmantna, sa preko 40 novoinficiranih dnevno.

- Brine nas nepoštovanje mera koje je primetno na svakom koraku i vakcinacija ne ide onako kako smo zamislili. Svega 4.800 je vakcinisano u Novom Pazaru, a oko 2.000 revakcinisano. To nije dobar znak - navela je ona.

Apelovala je na sve građane da poštuju mere i da pripadnici MUP-a proveravaju da li su građani u izolaciji.

- Pozvali smo i škole da budu na visini zadatka. Jedino podizanjem svesti svih nas možemo da postignemo neki cilj - rekla je Iković i dodala da je odgovornost građana jako važna, a ona u ovom trenutku izostaje.

Stručnjaci ocenjuju da je situacija i u Nišu alarmantna. Samo juče je registovano skoro 300 novih slučajeva.

Dr Milorad Jerkan rekao je za TV Prva da je Niš grad koji je dao najveći broj vakcina.

- Mislim da će se ova situacija smiriti za nekoliko dana. Dnevno se oko 2.000 ljudi javi u kovid ambulantama. Nećemo još otvarati novu ambulantu jer je izuzetno dobra organizacija u ovim koje imamo sada. Najduže se čeka dva sata za kompletne sve analize - naveo je on.

Kako je dodao, veliki broj novoobolelih je zbog neodgovornosti građana.

- Kafići i restorani su nas uništili. Mladi bez simptoma zaražavaju cele porodice koje budu hospitalizovane. Moramo strogo da se pridržavamo svih mera koje su donete - naveo je dr Jerkov.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)