LIGA ŠAMPIONA ZA SPAS SEZONE: Bajern u opasnosti da ostane bez trofeja prvi put posle 2012. godine

O. M.

30. 04. 2024. u 08:00

FUDBALERI Bajerna dočekuju Real Madrid na stadionu "Alijanc arena" ovog utorka od 21 čas. To je prva utakmica prvog polufinalnog para ovogodišnje Lige šampiona i poslednja prilika za nemačkog giganta da osvoji neki trofej u sezoni na izmaku.

ЛИГА ШАМПИОНА ЗА СПАС СЕЗОНЕ: Бајерн у опасности да остане без трофеја први пут после 2012. године

Foto: Profimedia

Bavarci su se prošlog vikenda i definitivno oprostili od šampionskog pehara Bundeslige, koji je posle 12 godina promenio vlasnika i u narednih 12 meseci krasiće vitrine Bajera iz Leverkuzena. Još ranije, senzacionalno je Bajern ispao u Kupu od niželigaša Sarbrikena, a na startu sezone izgubili su i u Superkupu, od Red bul Lajpciga.

S druge strane, Real je na dobrom putu da vrati titulu šampiona Španije, pošto pet kla pre kraja ima 13 bodova više od Đirone i 14 više od branioca naslova Barselone koja ima utakmicu manje. Dakle, "blankosima" su potrebne dve pobede, ili jedna ako Barselona ne pobedi Valensiju u poslednjoj utakmici 33. kola.

Bajern iz Minhena i madridski Real odigrali su najviše međusobnih susreta u istoriji evropskih takmičenja - čak 26. Svi su igrani u okviru Kupa ili Lige šampiona i svi osim dva odigrani su u eliminacionoj fazi elitnog evropskog klupskog takmičenja. Dosadašnji učinak je 11 pobeda Bajerna, 12 Real Madrida i tri remija.

Bajern je imao više uspeha u ranim susretima, a Real je kasnije ostvario preimućstvo.

Zanimljivo je da se nikada nisu sastajali u finalu, pa neće ni ove godine, a najviše duela imali su u polufinalima, čak 14 od 26 pomenutih. Real Madrid je sva tri puta kada je u polufinalu izbacivao Bajern kasnije i osvajao titulu, dok Bajern ima skor 3:1, jer je 1987. na opšte iznenađenje fudbalskog sveta izgubio od Porta. Sva tri četvrtfinalna dvoboja pripala su Realu, posle kojih su dva puta osvajali titulu, a jednom su ispali u polufinalu (1988. godine od potonjeg šampiona PSV Ajndhovena).

Dva puta su se sastajali u osmini finala, 2004. (šampion Porto) i 2007. godine (prošao dalje Bajern, šampion Milan), a jednom su igrali grupnu fazu i to 2000. godine kada su se sastali i u polufinalu. U drugoj grupnoj fazi Bajern je ostvario dve ubedljive pobede (4:1 i 4:2), ali je Real bio bolji u polufinalnom dvomeču na putu do svoje osme titule šampiona.

Dva poslednja duela na "Alijanc areni" pripala su Realu, oba rezultatom 2:1, ali su oba igrana pre početka serije Bavaraca bez poraza u Evropi koja je "na snazi" od aprila 2021. godine.

Trener Real Madrida Karlo Ančeloti imao je priliku da odmori neke ključne igrače u tesnoj pobedi od 1:0 u gostima protiv Real Sosijedada u petak uveče. 

Sa neverovatnim nizom od deset mečeva bez poraza u UEFA Ligi šampiona, sa rekordnih osam pobeda i dva remija, uključujući dramatičnu pobedu u četvrtfinalu na penale protiv aktuelnog šampiona Evrope Mančester sitija, Real je sada favorit kladionica za pobedu u takmičenju.

To nije iznenađujuće, s obzirom na njihovu lidersku poziciju u La ligi, kao i impresivnih pet uzastopnih trijumfa u gostima u Ligi šampiona.

Ipak, treba napomenuti da je, osim Mančester sitija, jedini klub koji je pobedio Real Madrid na evropskim gostovanjima od februara 2022. bio nemački predstavnik. Nije to bio Bajern nego RB Lajpcig, doduše, a i ove sezone je četa Don Karla izbacila upravo "bikove" u četvrtfinalu.

Ančeloti se vraća u jedan od svojih bivših klubova sa manje problema sa povredama u poređenju sa svojim kolegom Tomasom Tuhelom. Saša Boi, Tarek Buhman, Kingsli Koman, Gabrijel Marušić, Konrad Lajmer, Matijs de Liht i Bouna Sar su povređeni, dok su Serž Gnabri, Džamal ​​Musijala, Leroj Sane i Dajot Upamekano pod znakom pitanja za ovaj meč u redovima domaćih, dok su gosti u Minhen doputovali oslabljeni samo za od ranije povređene Tiba Kurtou i Davida alabu, dok Dani Karvahal nema pravo nastupa zbog kartona.

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

NAŠ TIP: GG (kvota 1,58)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to naziva Rusija, i dalje spada u one vesti koje se s posebnom pažnjom prate širom sveta, a među njima se izdvajaju i neki sportski segmenti, najviše zbog sankcija ruskim i beloruskim sportistima. Ali, do ovog rata je bilo nezabeleženo da se zbog Rusije - u jednoj sasvim drugoj zemlji uvede sankcija sopstvenom reprezentativcu.

16. 05. 2024. u 20:25 >> 23:02

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao