DIGITALNI NOTAR KUCA NA VRATA: U Naučno-tehnološkom parku u Nišu razvijaju novu platformu

D. Alihodžić

27. 07. 2020. u 13:00

DIGITALNO bankarstvo više nije novina, ali da li je izvodljivo da dve saglasne strane odrade važeći kupoprodajni ugovor bez odlaska kod notara ili neki drugi pravni posao.

ДИГИТАЛНИ НОТАР КУЦА НА ВРАТА: У Научно-технолошком парку у Нишу развијају нову платформу

Ekipa iz Niša koja stvara novu platformu (Marko je u crvenoj majici) / Foto D. A.

Izvodljivo je ako su korisnici blokčejna, odnosno ako su registrovani na ovu platformu koja se uveliko razvija u svetu digitalne industrije. Blokčejn se može opisati kao "lanac blokova", ali ne u tradicionalnom značenju, već u digitalnom smislu, gde blok predstavlja digitalne informacije koje su sačuvane u javnoj data bazi - lancu.

Na razvoju takve platforme već tri godine radi Nišlija Marko Veličković sa svojim timom, a to čime se oni bave nedavno je, prilikom otvaranja Naučno-tehnološkog parka u Nišu, oduševilo i predsednika Vučića i premijerku Anu Brnabić.

- Blokčejn čuva evidenciju o transakcijama, a istovremeno obezbeđuje sigurnost, transparentnost i decentralizaciju. Ovakav lanac podataka je u potpunosti otvoren za sve na mreži, a jednom upisanu informaciju na njemu gotovo je nemoguće promeniti. Svaka transakcija na blokčejnu osigurana je digitalnim potpisom koji dokazuje njenu autentičnost. Zbog upotrebe šifriranja i digitalnog potpisa podaci zapisani na blokčejnu su zaštićeni i ne mogu se menjati - pojašnjava Marko, čija se kompanija bavi izradom veb-šopova i sajtova.

Blokčejn je veliki izazov "za koji on živi".

SLANjE NOVCA

- RAZMOTRITE primer gde tražite opciju da pošaljete novac svom prijatelju koji živi van zemlje. Sada koristite banku ili aplikaciju poput "pejpala". Ova opcija uključuje treće lice kako bi se transakcija obradila i automatski ne možete da obezbedite sigurnost svog novca, jer je vrlo moguće da haker izmeni i zloupotrebi transakciju. Kod blokčejna nema trećeg lica i sve informacije i zapisi su javni i decentralizovani. Pošto se informacije ne čuvaju na jednom mestu, ne postoji mogućnost da ih haker izmeni - objašnjava Marko Veličković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UJUTRO MRAZ, TOKOM DANA MOGUĆE PADAVINE: Detaljna vremenska prognoza za subotu, 20. april